Крис Евънс, Пинк, Шон Пен и Алек Болдуин бяха само част от холивудските знаменитости, които реагираха остро в социалните мрежи срещу поддръжниците на Тръмп, щурмували сградата на Капитолия в САЩ и безпрецедентния хаос и насилие, което това отключи.

Привържениците на Доналд Тръмп нахлуха в Конгреса, за да осуетят заседанието, което трябва да обяви новият президент на САЩ Джо Байдън.

Снимка: Getty Images

Съвместното заседание на двете камари на Конгреса беше моментално прекратено, представителите бяха евакуират, а сградата - затворена.

Снимка: Getty Images

Според информация на "Вашингтон пост" Държавният департамент по отбрана е отказал на властите във Вашингтон да бъде изпратена Националната гвардия, за да спре протестиращите.

Снимка: Getty Images

Четирима души починаха при щурма на Капитолия във Вашингтон, а извънредното положение в града е удължено до 21 януари.

Вижте по-долу как редица известни личности реагираха в социалните мрежи на случващото се и призоваха за мирен преход при предаването на президентската власт в САЩ.

"Като гражданин на Съединените щати и дъщеря на двама ветерани и сестра на друг, аз се срамувам от случващото се във Вашингтон. Лицемерие, срам, смут. Непатриотични лицемерни овце. Това е тъжен ден за Америка", написа певицата Пинк.

"Нямам думи", написа в Туитър профила си американският актьор и режисьор Крис Евънс, станал известност с ролята си на Капитан Америка във филмовата сага.

"По дяволите, никой няма такава ярост колкото презрян нарцисист", написа в Туитър американският актьор Шон Пен, носител на две награди "Оскар".

"Вижте сега лицето на беззаконието, вижте това своеволно невежество, запомнете тези хора. Те са враговете на демокрацията", написа в социалната мрежа Марк Ръфало, споделяйки видео от размириците.

"Тръмп превърна окръг Колумбия в Алтамонт 1969", написа Алек Болдуин в Туитър профила си, визирайки хаоса и насилието по време на събитието. Актьорът, който неведнъж е пародирал Тръмп в късното шоу Saturday Night Live, нарече сега американския президент "маниакален психопат".

"Подкрепете мирното предаване на властта! Това е да си патриот!", не скри възмущението си американският комедиен актьор Аштън Къчър.

"Къде е националната гвардия", пита рапърката Карди Би

"Две напълни различни Америки, в които живеем. Ако тези хора бяха чернокожи, щяха да бъдат застреляни", написа в Кевин Харт в Инстаграм профила си.

"Олицетворението на бялата привилегия! Колко обезпокоително! Просто ми призлява", написа американска риалити звезда Клои Кардашиян в Туитър.

"Наистина съм отвратена", написа американска актриса, писателка и продуцентка Иса Рей.