И Великобритания въведе най-строги ограничения заради пандемията от коронавирус. Хората могат да излизат от домовете само за покупки на стоки от първа необходимост, за медицински прегледи и до местоработата, ако е невъзможно да се работи дистанционно. Забранено е събирането на повече от двама души на обществени места.

В тази връзка 93-годишната кралица Елизабет подготвя обръщение към нацията. Това ще бъде едва четвъртото й извънредно изявление в рекордно дългото й управление от 68 години. Последното такова обръщение бе през март 2002 г., когато майка и почина на 101-годишна възраст.

Речта на кралицата, както и най-подходящият момент за нейното излъчване, ще бъдат обсъдени с премиера Борис Джонсън.

Междувременно информационните агенции съобщиха горещата новина, че 71-годишният престолонаследник принц Чарлз е дал положителна проба за коронавирус. Той е с леки симптоми, но като цяло е в добро здраве.

Втората съпруга на Чарлз – 72-годишната Камила Паркър Боулс, също е била тествана, но нейният резултат е отрицателен.

Последната среща между кралица Елизабет и сина й Чарлз е била на 12 март. В съобщение на Бъкингам се казва, че тя също е „в добро здраве“.

Миналата седмица кралицата напусна Лондон и се намира в двореца Уиндзор, на 45 км от столицата. Там е и 98-годишният й съпруг Филип. Те ще останат там поне месец. По принцип Уиндзор е мястото, където кралицата всяка година прекарва Великден.

Замъкът Уиндзор
Снимка: Getty Images

Кейт Мидълтън, принц Уилям и трите им деца са изолирани в Сандригам, на около 160 км северно от Лондон.

Кейт Мидълтън, принц Уилям и две от децата им през декември 2019 г. в Сандригам
Снимка: Getty Images

Принц Чарлз и втората му съпруга Камила са в замъка Балморал, Шотландия. Имението с площ от 200 кв. км винаги е било любимо на престолонаследника.

Меган Маркъл, принц Хари и детето им Арчи са на остров Ванкувър в Канада.

Арчи се роди на 6 май 2019 г. Пълното му име е Арчи Харисън Маунтбатън-Уиндзор
Снимка: Getty Images

В последните дни почти всички висши членове на кралската фамилия използваха социалните мрежи, за да дадат кураж на хората в този труден период и да призоват за търпение и взаимопомощ.