Те имат красиви и трудни за произнасяне имена - Каале и Туазикирапи. Макар да не се познават, ги свързва един обектив. Фотографката Михаела Норок снима жени от цял свят за своя проект The Atlas Of Beauty. Зад всеки кадър стои по една вдъхновяваща история.

ЖИВОТ БЕЗ УДОВОЛСТВИЕ

Това е Каале. Косата й е сплетена на тези тънки, увити плитки, защото това е начинът тя да каже на всички, че все още не е омъжена и е свободна. 

Каале е от Етиопия и е етническа даасанака.

Даасаначите са номади и водят суров живот. 

Занимават се основно със скотовъдство и земеделие. През последните около 50 г. губят по-голяма част от площта, която обитават, най-вече в резултат на изключването им от традиционните им кенийски земи. Подовете в къщите им са покрити с рогозки, които се използват за спане. По-ниската класа от тях, са хора, които са загубили добитъка и начина си на живот. Наричат се диес. Те живеят на брега на езерото Туркана, където ловуват крокодили и ловят риба. 

При жените все още съществува нехуманния обичай да бъдат обрязвани, като им се отстранява клиторът. Жените, които не са обрязани, не могат да се омъжват или да слагат специфични дрехи. Обикновено стават семейни на 17 години.

Момчетата също биват обрязвани. След това могат да носят карирана кърпа около кръста си. 

Тежкият живот не пречи на жените да отделят много време за външния си вид. Прическите им са не само красиви, но и символи за семейното положение. Ако плитките са като на Каале, значи жената си търси мъж. След като бъде обрязана, тя може да носи поли от кравешка кожа, огърлици и гривни. 

БЕБЕТО БЕЗ ИМЕ ДО НАРЪЧА С ДЪРВА 

Туазикирапи е от Намибия, етническа земба, майка на малко момченце.

Малкият й син се казва Опуво. Според традицията момчето ѝ ще има име едва след като бъде извършен специален ритуал около свещения огън. В тази част на света огънят е съществена част от културите, както за духовни, така и за практически нужди.

Въпреки всички предизвикателства, Туазикирапи има достойнство, прекрасна усмивка и страхотно чувство за стил. Жените от племето имат уникално изглеждащи прически, които най-често са чисто черни на цвят. В косите си те поставят мъниста, които са бели, червени, сини или жълти. 

Туазикирапи носи дърва за огън на главата си всеки ден, дори и малко след като е родила. Точно в такъв ден я среща  Михаела Норок, за да я снима - с прекрасна огърлица, кърпа на точки, наръч дърва на главата и малко бебе, спящо в дрехата на гърба й. 

Истории с цвят на шоколад, които обаче не са толкова сладки и не се топят лесно в устата. Присядат сякаш и ти се ще да въздъхнеш полека. Но отново доказват, че женската красотата и дух са онези удивителни сили, които могат да превърнат тежкото ежедневие в бал с много цветове и златни песъчинки по петите.