Чифт ръкавици, изпратени от Гърция, пристигат в разбитата от земетресенията Турция с бележка "Дано се оправиш скоро, съседе!".

Пожеланието е написано и на двата езика - гръцки и турски. Чифтът бели ръкавици придружава оборудване за спасяване на човешки живот. 

Историята разказва в Инстаграма си световноизвестната писателка Елиф Шафак. Но това не е част от нов роман, а истинският живот. 

Белите ръкавици са не просто помощ, изпратена заради тежкото земетресение, а и символ на това, че има по-важни неща от насажданата вражда между страните съседки. 

"Като жители на тези две страни сме научени да се мразим в името на национализма и религията, а истината е, че никога няма да се мразим. Любовта винаги ще бъде по-силна от омразата!"


Писателката споделя постове и снимки още от първия ден на земетресението.

"Трагедията в Турция и Сирия е огромна. Ние сме дълбоко травмирани, индивидуално и колективно, както в Турция, така и в диаспората. Толкова много човешко страдание. "Тези от нас, които са в чужбина, не могат да спрат да плачат, ужасно чувство на безпомощност. Мъка."

Известни личности, сред които актьори, музиканти и телевизионни водещи, изразиха солидарност с турския народ и призоваха всички да подкрепят усилията за оказване на помощ след двете силни земетресения, които опустошиха десет турски провинции и части от Сирия.