Известни личности, сред които актьори, музиканти и телевизионни водещи, изразиха солидарност с турския народ и призоваха всички да подкрепят усилията за оказване на помощ след двете силни земетресения, които опустошиха десет турски провинции и части от Сирия.

Холивудският актьор Антонио Бандерас сподели съобщение в Туитър профила, за да изпрати "солидарна прегръдка" на турския и сирийския народ.

"Прегръдка за солидарност към турския и сирийския народ. Целият ми кураж е с тях заради трагедията, която ги сполетя през последните няколко часа", написа той в социалната мрежа.

Бразилският писател Паулу Коелю сподели подробности за турския Червен полумесец, призовавайки хората да правят дарения за пострадалите от земетресението.

"Щяхме да видим всеки нов ден, който тя изживя като чудо, и ако помислим за неочакваните събития, които могат да ни се случат във всеки момент от нашия крехък живот, всеки нов ден е чудо", написа прочутият автор на "Алхимикът" към снимка на извадено от руините момиче, която сподели в Инстгарам профила си.

Световноизвестната телевизионна водеща и актьор Елън Дедженеръс също призова за помощ.

"Турция и Сирия се нуждаят от нашата помощ. Хиляди хора са загинали, а още повече са затрупани в отломките. Ако можете да подкрепите усилията за оказване на помощ, надявам се, че ще го направите", написа тя в Инстаграм профила си.

Снимка: Instagram

Прочутата турска писателка Елиф Шафак сподели видео в Инстаграм профила си, на което се вижда как млада кюрдка ражда, докато е блокирана под развалините след ужасяващото земетресение. "Бебето е спасено, майката е починала. Не спирам да плача. Красивите и смели жени от този древен и печален регион - Близкия изток, Анатолия, Балканите, Леванта", пише тя в социалната мрежа.

Сред другите звездите от шоубизнеса, които изразиха солидарност, са американската певица Дела Майлс, босненско-австралийският актьор Решад Стрик, Джийн Симънс - басистът и един от вокалистите на "Кис", холандската певица Симоне Симънс и финландската вокалистка Таря Турунен, пише още БГНЕС.

Снимка: Instagram/@tarjaofficial

Австралийският актьор Хю Джакман сподели в Инстаграм: "Сърцето ми се къса за всички, засегнати от опустошителното земетресение в Сирия и Турция. Вижте линка в биото ми, за да научите как можете да помогнете чрез американския клон на УНИЦЕФ."

Американската певица и актриса Деми Ловато също сподели със своите последователи в социалните мрежи полезни линкове за помощ на пострадалите.

Междувременно носителят на "Оскар" актьор Ръсел Кроу сподели в официалния си Туитър профил "О, Турция. Сърцето ми. Опустошителни новини."

Актьорът, режисьор и сценарист и носителна "Оскар" Марк Ръфало изрази своята подкрепа и съболезнования в социалните мрежи, споделяйки един от линковете, които събират помощи за жертвите на земетресението: "Това са хората, които търсят и спасявават затрупаните в Турция, ако искате може да им подадете ръка за помощ."

Американската актриса Дженифър Гарнър сподели кампанията "Детски спешен фонд" (Children's Emergency Fund), за да реагира бързо на "опустошително земетресение, което удари Турция, Сирия и околните райони. Хиляди деца са без подслон в смразяващия студ."