Преди близо 30 години бразилският фоторепортер Себастиао Салгадо се завръща от Източна Африка, където документира ужасите от геноцида в Руанда. След тези травмиращи събития Салгадо решава да потърси спокойствие сред природата на семейното ранчо за добитък в Минас Жерайс - регион в страната, който помни като буйна и изпълнена с живот тропическа гора. За съжаление мястото е претърпяло драстична промяна - вече само около 0,5% от територията е покрита с дървета, а цялата дива природа е изчезнала.

"Земята беше толкова болна, колкото и аз", споделя Салгадо пред "Гардиън".

Тогава на жена му Лелия й хрумва идея - да залесят гората отново. За да подкрепят тази - на пръв поглед - невъзможна кауза, през 1998 г. двамата създават "Instituto Terra" - екологична организация, посветена на устойчивото развитие на долината на река Доче. През следващите няколко години бразилската двойка и екипът от института бавно, но сигурно възстановяват 1754 дка гора, превръщайки я от безплодна земя в тропически рай.

Сега частен резерват за природно наследство, мястото е дом на стотици видове флора и фауна. В допълнение към 293 вида дървета, сега в гората има 172 вида птици, 33 вида бозайници и 15 вида земноводни и влечуги - много от които застрашени видове.

Възстановяването на гората, както може да се предположи, има също огромно влияние върху екосистемата и климата, като повлиява положително местните температури и пресъхването на изворите в зоната, преди предразположена към засушаване.

"Всички насекоми, птици и риби се завърнаха. Благодарение на това разрастване на дърветата, аз също се преродих - това беше най-важният момент", споделя Салгадо.

Себастиао Салгадо е социален и документален фотограф и фотожурналист, като за фотографските си проекти е посетил над 100 страни по света. Салгадо е посланик на добра воля на УНИЦЕФ. Отличен е с титлата Чуждестранен почетен член на Американската академия за изкуства и науки през 1992 г., а през 1993 г. получава почетно членство и Медала за стогодишнината на Кралското фотографско общество. През 1998 г. е удостоен с Наградата на принца на Астурия.

Снимка: Getty Images

 

Филмът "Солта на земята" е посветен на  живота и делото на Себастиао Салгадо, като е режисиран от сина му Жулиано Рибейро Салгадо и Вим Вендерс. "Солта на земята" печели три награди на кинофестивала в Кан и награда "Сезар" за документален филм, номиниран е за "Оскар" за документален филм.

Снимка: Getty Images