Учейки вече три години като студент в Благоевград, имам възможността да тествам най-различни заведения в града и знам кое за какъв повод е най-подходящо. Ако планирате пътуване натам или просто искате да спрете за почивка по пътя за Гърция, вижте селекцията от петте най-добри заведения в града.

Обяд: Sweet Blaze

ул. "Даме Груев" 12

Намира се близо до общежитията на Американския университет и е подходящ за лек обяд или следобедно кафе с десерт. Разполага с бар, централен салон и лятна градина с изключителен дизайн в английски и френски стил. Менюто включва богат избор от салати, месни ястия, пица и паста, но големият коз са десертите – домашна френска селска торта, шоколадово суфле (моят фаворит) и други изкушения. Тук пускат и една от най-приятната фонова музика, която е в пълен синхрон с обстановката. На фона на подобни заведения в Благоевград тук цените са една идея по-високи, но като се има предвид качеството, си заслужава.

Обяд: PolCa Cafe & Deli

ул. „Крали Марко“ 10

Името на заведението (срещу Централния пазар) не идва от танца, а от родните места на двете собственички. И още една изненада – те не са от Полски Тръмбеш и Карнобат, а от Полша и Канада. Мястото е идеално за бързо хапване – предлагат се сезонни ястия, вдъхновени от британската, полската и канадската кухни. Тук са най-добрите супи в града – минестроне, гаспачо, картофена крем супа (любимата ми), червена леща и др. Има богат избор от фрешове и смутита. По Коледа се предлага греяно вино, а за Великден – много сладкиши. Логично за град, в който има американски университет, често се правят и US палачинки (по-малки и по-дебели от нашите). Цените са значително по-ниски спрямо подобни места в София.

Обяд: Bar Diva

ул. „Катина и Никола Хайдукови“ 42

Най-големият плюс на заведението е, че е в началото на алеята в парка „Бачиново” (дълъг няколко километра), а лятната му тераса е непосредствено до реката – така може да се насладите на вкусен обяд с красива гледка. По отношение на дизайна не е нещо особено, но пък за сметка на това храната е изключително вкусна. Преобладава традиционната българска кухня, като порциите са големи, а цените – изключително достъпни.

Вечеря: La Storia

ул. „Тракия“ 3

La Storia е изискано заведение в центъра на Благоевград, на главната (пешеходна) улица. Подходящо е за романтична среща на фона на тиха музика и приглушена светлина. Ресторантът е разположен на два етажа, като и на двата има отделено помещение до прозорците за пушачи. Менюто включва по 3-4 варианта за салата, основно и десерт. Моят фаворит е рататуй (френски гювеч), както и най-вкусният телешки бургер, който съм яла в България. От десертите истинско изкушение е крем брюлето в ананас. Съотношението цена-качество също е добро. Ще платите сметка, която е два пъти по-ниска от столицата.

Вечеря: Aseva Bar & Diner

ул. 14-ти полк 2Б

Близо е до общежитията на Американския университет. Предлага модерен интериор и вкусна българска и европейска кухня. Уютната атмосфера, тихата фонова музика и богата селекция от качествени вина го правят изключително подходящо за романтична вечеря. Менюто е изключително разнообразно, като за мен най-добри са спагетите, както и салатите – която и да изберете, няма да сбъркате.