Безпрецедентни пожари горят тази година в Амазонската екваториална гора. Рекордният брой пожари, които горят най-вече на територията на Бразилия и Боливия, могат лесно да ни накарат да се почувстваме безпомощни, че няма с какво да помогнем, за да спасим белите дробове на планетата.

Всъщност има редица неща, които може да (не) правим всеки ден, за да допринесем за опазването на Амазония. Тропическите гори на Амазония осигуряват не само 20% от кислорода на Земята, но също така са дом на невероятно биоразнообразие на планетата. 

Снимка: iStock

Знанието е сила и колкото повече можем да направим, за да се образоваме всички за възможностите, с които могат да помогнат за опазването на дъждовните тропически гори в Амазония и други части по света, толкова по-лесно ще предотвратим бъдещи проблеми.

Всичко опира до това да променим навиците си в ежедневието. Ето 4 начина, по които всеки може да помогне за опазването на Амазония.

Снимка: iStock

1. Намалете употребата на хартия и дървесина

Когато си купувате предмети от дърво хартия или за дома, проучете произхода им. Дали онази дървена масичка за кафе, която толкова желаете, е направена от местен вид дървесина или от тропическа? Дърводобивът е основната индустрия, отговорна за дългосрочното обезлесяване на териториите. Избягвайте предмети от махагон, абанос и палисандрово дърво, тъй като те са застрашени видове. Когато купувате хартия за копирната машина, мислете екологично и вземете 100% рециклирана хартия.

Снимка: iStock

2. Намалете консумацията на палмово масло

Знаете ли, че един от основните виновници за обезлесяването на тропическите гори, е отглеждането на палми за палмово масло, което предизвиква унищожаването на естествената флора и фауна? Палмовото масло се получава от месестата част на плодовете на маслената палма и се използва широко в хранителната и козметичната индустрия, тъй като органичната суровина е евтина за производство. Четете внимателно етикетите и избягвайте да купувате продукти, съдържаща палмово масло, ако искате да помогнете за спасяването на тропическите гори, защото колкото по-ниско е търсенето на подобни неща, толкова повече гори ще бъдат пожалени от инвазията на палмовата монокултура.

Снимка: iStock

3. Намалете консумацията на говеждо месо

Производството на евтино говеждо месо за любителите на бургери накрая излиза скъпо за всички, тъй като голяма част от него идва от страни, които обезлесяват дъждовните гори, за да ги превърнат в пасища за добитъка. Най-добрият начин в случая е да поемете контрол върху хранителните си навици и да намалите до минимум консумацията на говеждо месо.

Снимка: iStock

4. Подкрепяйте етични и устойчиви бизнеси

Организация с нестопанска цел "Rainforest Alliance" има списък на компаниите, които продават устойчиви и екологично сертифицирани продукти. Търсете символа на малката зелена жаба върху опаковките, която е знак за екологична, социална и икономическа устойчивост и може да бъде намерена в селскостопански и горски продукти по целия свят. Също така можете да използвате търсачката "Ecosia", докато сърфирате в интернет - на пръв поглед изглежда и работи точно като обикновена интернет търсачка, но компанията използва печалбите от онлайн реклами, за да засажда дървета.

Снимка: iStock