Пътуването е скъпо удоволстие, но с правилната стратегия може да намалите разходите драстично. Пробвайте тези 12 съвета на следващата ваканция и се убедете сами. Някои от тях ще ви покажат как да спестите преди самото пътуване, а други как да похарчите по-малко, след като сте вече там – но всички те ще ви помогнат да вземете максимално от вашето пътешествие през лятото.

Преди пътуването:

Бъдете гъвкави при избор на дата за пътуването си

Ако нямате стриктен график за пътуването, бъдете гъвкави като избирате датата и часа на полета, както и дали ще той е директен или с прикачване. Понякога разликата между ранен полет и такъв следобед може да е 20-30% от цената.

Пътувайте извън сезона

Можете да откриете много по-евтини самолетни билети и хотели, ако изберете да пътувате извън сезона. Ако планирате почивката си за края на пролетта или септември/октомври, ще избегнете и големите тълпи от хора.

Планирайте маршрута за пътуване предварително

Набележете си по-изгодните бензиностанции, където да заредите. В някои от тях можете да събирате точки при всяко зареждане и така срещу определен брой да си купите нещо за хапване, кафе или необходима джаджа.

Резервирайте стая с кухня

Макар и да е по-приятно да закусвате навън през ваканцията си, със сигурност ще ви излезе по-изгодно, ако си я приготвите храната сами. Ако все пак искате да се поглезите, сгответе си закуска и обяд, а за вечеря идете в някой изискан ресторант.

Внимавайте с локацията, в която отсядате

Изберете хотел, който се намира на място, от което забележителностите са на пешеходно разстояние. Така ще спестите много от транспортните разходи за автобуси и таксита, пък и ще си направите добра разходка из града. Все пак-обърнете внимание на цените на хотелите, тъй като те могат да бъдат завишени заради локация, ако е по-централна.

Наемете си вила или по-голям апартамент

Организирайте се с приятели и отседнете две семейства в апартамент, вместо в отделни стаи - така излиза по-изгодно. Ако пък сте цяла компания, си наемете вила, за да си поделите разходите.

Пътувайте с други хора

Във Фейсбук групи като Споделено пътуване можете да откриете някой, с когото да пътувате до избрана дестинация. Така ще си поделите транспортните разходи, пък и несъмнено ще имате нетрадиционно приключение.

Носете си храна и напитки

Ако ще пътувате с кола, може да спестите като си купите предварително на едро стек вода, безалкохолни или бира. Цените на тези напитките са по-високи в чужбина, по Черноморието и в малките магазинчета. Вземете си и някакви дребни закуски, които да хапвате, огладнеете по пътя.

Като пристигнете:

Потърсете безплатни атракции

Ако направите предварително проучване, ще откриете, че много често има  безплатни атракции из градовете в Европа. Голяма част от музеите са безплатни или има намаления след определен час, с карта за студенти или за граждани на Европейския съюз.

Купете си пакет за забележителности

За места, които се заплащат - като аквариуми и музеи, може да купите карта, покриваща цената на няколко от тези забележителности, вместо да плащате поотделно.

Търсетe листовки/книжки/списания/брошури с ваучери

В тях ще откриете намаления за топ атракции, ресторанти, магазини, дори и безплатни гидове и карти на града. Обикновено те сеа във фоайето на хотелите или на най-близкото информационно гише.

Не се хранете в ресторанти близо до забележителности

Там обикновено цените са завишени и за същото количество и качество храна плащате много повече. Вместо това, изберете ресторант на няколко преки по-далеч от централната част на града.