Той е водещ на предаването „120 минути“, което заслужено се гордее с водеща позиция сред най-интересните и успешни публицистични предавания у нас. За поредна година Светослав Иванов подкрепя кампанията „Да изчистим България заедно“, част от най-голямата гражданска инициатива в света – World Clean Up Day 2018. Пред Ladyzone журналистът на bTV Новините отговаря на няколко въпроса, свързани с най-мащабната доброволческа инициатива у нас, чийто организатор е bTV.

Тази година за първи път 150 държави ще чистят заедно на 15 септември. Какво означава това според теб?

Означава, че светът е осъзнал един от най-големите си проблеми и това е, че прекомерната консумация, каквато имаме в днешно време, води до голямо замърсяване.

Наскоро видях два кита, изплували край северните брегове на Европа. Те бяха умрели, а стомасите им – пълни с пластмаса и найлонови торбички. Така че има резон – колкото повече консумираме, толкова повече трябва да почистваме след себе си.

Имаш ли любимо място в България и чисто ли е там?

Всяко място има нужда от почистване. А моето любимо място е плажът на Аркутино – едно от малкото места у нас, където наистина е чисто. А е чисто защото не е много комерсиално, от една страна, и от друга страна – хората осъзнават, че трябва да чистят след себе си.

То има една закономерност – когато си на чисто, не правиш мръсотия, а когато си сред много боклук, и ти правиш боклук. Средата е важна!

Достатъчно чиста ли е България според теб? Попадаш ли често на замърсени места?

Да,  в големите градове. В София, например, сега има пореден бум на строителството и градът тъне в мръсотия и прах. Тази зима си говорихме за фините прахови частици, които са сериозен проблем за здравето. Трябва да мислим по тези теми – защото когато не е чисто, не сме здрави.

Ти самият какво правиш, за да е по-чисто около теб?

Гледам да си хвърлям боклука, където трябва.

Подценяваме ли проблемите с околната среда?

Да, и винаги сме ги подценявали. И това е заложено в нашата народопсихология, може би още от турското робство – да смятаме, че границите на нашия свят свършват до границите на нашия дом. В къщата ти е изключително чисто, но дори във входа на блока, в който живееш, е мръсно и захабено. Тази народопсихология трябва да се промени рано или късно.

Чистенето е само едно от нещата, които правим, за да подобрим качеството на живота? Какво друго трябва да направим, за да живеем по-добре?

Трябва да започнем да се радваме на живота. И когато си чистим боклука, трябва да се радваме, че сме допринесли с нещо да живеем в едно по-чисто място.

Светослав Иванов е завършил журналистика в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Специализирал е в ООН, в Ню Йорк и Женева през 2012 г. Специализирал е  програма по майсторство в преговорите в Харвард бизнес скул.

В предаването „120 минути“ журналистът е представял ексклузивни срещи с хора от цял свят като Сесилия Саркози, Лех Валенса, Виктор Юшченко, Ахмет Давотоглу, бившият директор на ЦРУ Джеймс Уулси, бившият агент на КГБ Михаил Любимов, Рибал ал Асад,  Ричард Брансън, Джордан Белфърт...  Негови статии са публикувани в някои от най-авторитетните печатни издания, сред които британския вестник The Independent.

Автор е на две книги – „Там, където загинаха дърветата“ (2015)  и „Чудовища и будители” (2017), както и на филмите „Бегълци в Лондон“, „Пътят след София“, „Иран на Хомейни“, „Либия преди и след Кадафи”, „Защо тъгува Ратко Младич”, „Ромео и Жулиета от Близкия Изток”.