Чанта/дъждобран с изрисувана българска шевица, игра танграм: Монумент 1300 години България, гид с „жокери“ за нетипично туристическо изживяване, колие с кирилицата, гарафа за вода, ваза във формата на Витоша, кукла-лъвче и печат със софийски народни шевици.

Това представлява новата линия на българските сувенири за София – София за вкъщи, която ще бъде представена в изложба на 1 декември от 18:30 ч. в Музея за история на София (Централна минерална баня). Сувенирите са създадени от 8 български дизайнери, а идеята и реализация – на Студио Комплект – колектив за консултантска и кураторска дейност в сферата на творческите индустрии.

Изложбата с прототипи на 8 български автори, работещи в различни сфери на дизайна, бе представена за първи път в рамките на програмата на престижния чешки фестивал за дизайн и мода Designblok (27- 31 октомври).

"София за вкъщи цели да промени възприятието за идентичност на българските сувенири и да разширява представата за тях чрез нови дизайн обекти", казват от студио Комплект. "Прототипите за сувенири направени специално за инициативата изразяват уникалния поглед и експерименталния подход на новото поколение български дизайнери към темата".

Сувенирите имат висока художествена стойност, но заедно с това са функционални и имат потенциала в следващата фаза на проекта на Студио Комплект да бъдат развити като собствен бранд и произвеждани в големи тиражи и успешно разпространявани на ключови места в София и онлайн.

От 1 до 11 декември изложбата гостува в Музея за история на София и може да бъде видяна всеки ден от 10-18 ч., без понеделник. Освен това, Студио Комплект използват повода за лекции и дискусии с отворен достъп на тема идентичност, с българско и чуждестранно участие. В програмата са лекциите на  Нина Трипел и Свен Хаусхер от Cee Cee (3 декември, събота, 19.00 часа), които правят най-четената берлинска он-лайн медия за градска култура, както и лекцията на Павел Меховски и Павел Еделман (8 декември от 19.00 часа) от полската гейминг компания 11BitStudios, която през 2016 г. бе отличена с наградите Best Meaningful Play и Apple Design Award.

Програма на София за вкъщи

1 декември, четвъртък

18:30 - Откриване.

3 декември, събота / Тема: Идентичност на града

17:00 - Среща между представители на Столична община, международни културни институти и бизнеса: Имиджът на София

19:00 - Лекция CeeCee, Германия

8 декември, четвъртък  / Тема: Идентичност в гейм дизайна

18:30 - Лекция Bon Art Studio, България 

19:00 - Лекция 11 bit studios, Полша           

10 декември, събота / Тема: Идентичност в действие и финисаж

11:00 - Работилница с Музейко – децата и техните образи за София

16:00 - 3D принтирането в дизайна на нови сувенири с B2N

18:00 - Как се изгражда силен имидж? Примери от различни сфери: Музейко, SoSofia, Stinky Socks, Time Heroes, Артелие   

Участници в София за вкъщи

Ham & Eggs

Александър Гергинов се занимава с моден дизайн и изкуство. От няколко години преподава рисуване и модна илюстрация в Професионалната гимназия за облекло и в Националната художествена академия. Преди 7 години заедно със своя приятелка създават модния лейбъл Ham & Eggs. Дизайнът му носи силен авторски почерк, съчетавайки  различни влияния. Неговите дрехи са едновременно кичозни, функционални и удобни. В тях се долавя привкусът на българския фолклор.

Чанта / Дъждобран

За София за вкъщи Александър Гергинов създава многофункционален сувенир, който може да влезе във всекидневна употреба като чанта или пък като дъждобран. Той предлага модерна интерпретация на една все пак традиционна форма, като я направи отново атрактивна и лесна за употреба от младите хора. Той заимства символиката в дизайна си от мотивите и колорита на българската шевица, а като акцент в аксесоара се откроява една от най-разпространените геометрични форми – ромбът. Кройката копира характерната българска мъжка риза. Така се ражда една удобна за носене и приятна за окото дреха и аксесоар.