Журналистът Пиърс Морган и двама британски политици са сред хората, които през последните дни настояват Елизабет Втора да отнеме кралската титла на Меган Маркъл. Поводът е коментар на Маркъл за наближаващите президентски избори в САЩ.

Миналата седмица херцогинята на Съсекс заяви на конференцията When Women Vote (Когато жените гласуват), че „тези, които няма да гласуват са съучастници“. Тя не сподели в прав текст личните си политически предпочитания, но призна, че „всички знаем какъв е залогът на тези избори“.

„Трябва да се мобилизираме, за да видим промяната, от която се нуждаем и която заслужаваме“ – каза родената в САЩ Меган Маркъл в явен намек, че републиканецът Доналд Тръмп не трябва да бъде преизбран.

Малко след това журналистът Пиърс Морган коментира в Туитър:
„Кралицата трябва да й отнеме титлата „херцогиня на Съсекс“. Не може да коментираш чужди избори по такъв нахален и партизански начин“.

Британските политици Дейвид Къртен и Сюзан Хол се присъединиха към хора на недоволните, напомняйки, че членовете на кралската фамилия трябва да са политически неутрални (поради тази причина те не гласуват на избори – бел.ред.). Те настояват да бъде отнета титлата и на принц Хари.

В интерес на истината кралица Елизабет също е призовавала да се гласува на избори. През 2003 г. след ниска избирателна активност в Уелс, тя заяви пред местния парламент:
„Трябва да окуражим хората да гласуват. Това е от изключителна важност за демократичните процеси“.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

 

Ще отнемат ли според вас титлата на Меган Маркъл?