Алек Болдуин ще бъде обвинен отново в непредумишлено убийство за фаталната стрелба по операторката на филма "Rust" Галина Хътчинс през 2021 г.

Делото на Болдуин ще бъде представено пред голямото жури в средата на ноември, заяви специалният прокурор Кари Мориси.

Този ход последва резултатите от независима съдебномедицинска експертиза, която установи, че Болдуин е трябвало да натисне спусъка на револвера, с който е репетирал, за да може той да изстреля боен патрон, който уби Хътчинс и рани режисьора Джоел Соуза.

Заключението е същото като при предишния тест на ФБР на огнестрелното оръжие.

"След задълбочено разследване през последните няколко месеца се появиха допълнителни факти, които според нас показват, че г-н Болдуин носи наказателна отговорност за смъртта на Галина Хътчинс и за прострелването на Джоел Соуза", се казва в изявлението на Мориси и Джейсън Люис.

Болдуин заяви, че не е отговорен за смъртта на Хътчинс и не е натиснал спусъка.

"Жалко е, че една ужасна трагедия се превърна в такова погрешно съдебно преследване. Ние ще отговорим на всички обвинения в съда", се казва в изявлението на Люк Никас и Алекс Спиро, адвокати на Болдуин.

Първоначално актьорът от "30 Rock" беше обвинен в непредумишлено убийство през януари за смъртта на Хътчинс, заедно с главния оръжеен инструктор на филма Хана Гутиерес, която е изправена пред съдебен процес през 2024 г.

Планираното заседание на голямото съдебно жури бележи неуспех за Болдуин, след като през април прокурорите отхвърлиха обвиненията срещу актьора след нови доказателства, че пистолетът, който е използвал, може да е бил модифициран, което е позволило да се стреля, без да се натиска спусъкът.

Снимка: Getty Images

Мориси заяви, че ако новите тестове на пистолета покажат, че той е работил, тя ще обвини Болдуин, пише още БГНЕС.