Шеф Илиан Кустев и ресторантьорът Явор Сарафов, част от журито в новия сезон на MasterChef България, бяха членове на изпитната комисия на Кулинарна академия HRC. Те дадоха своите оценки и напътствия на бъдещи готвачи от различни краища на света - Япония, Бразилия, Турция, Филипините и още много. 

Нека ви разходим из това впечатляващо кулинарно приключение в думи и снимки. Разгледайте повече в Галерията. 

Кулинарна академия HRC подготвя готвачи за най-добрите ресторанти в света. Но за да станеш най-добрият, се изисква много работа, учене, практика... и изпити. Темите, по които студентите са готвили тази година, са били - „Матрицата“ и „100 години Дисни“.

Снимка: Кулинарна академия HRC/Ресторант Таланти

За приготвянето на вечерите пък зорко са следили шеф Илиан Кустев, който е готвил на звезди като Брат Пит, принц Чарлз, Маргарет Тачър и Джони Деп, шеф Павел Павлов и шеф Никола Симеонов.

"Това е професията, в която най-много се краде, всички знаят, че кражбата в кухнята е много важна. Навремето нашите готвачи си криеха рецептите, което според мен е грешка. В момента всичко е открито, да не говорим с всичките социални мрежи и достъпа до информация, която всички имаме. Но в края на краищата, практиката е много е важна, защото едно е да го гледаш, друго е след това да го повториш и да надграждаш."

В друга част от изпита жури са били Явор Сарафов, Алекс Цеков (сладкар на ресторант Cosmos), Алекс Иванчев (сладкар на ANDRе) и инструктори от Кулинарна академия HRC.

Снимка: Кулинарна академия HRC/Ресторант Таланти

Част от задачите на изпита са включвали измисляне на тема за многостепенно меню, като тази година то е било е 6-степенно, бюджетиране, дизайн на менюто, приготвяне на храната с максимално много кулинарни техники, комбиниране с подходящи вина, сервиз с обяснение на чиниите.

Концепцията приказка в чиния включва култови приказки - комбинация от Ззатна колекция и по-нови заглавия, разказани от Дисни на големия екран. Явор Сарафов бил особено впечатлен от високото ниво, което са показали студентите. В този семестър на академията, освен българи, има студенти от Япония, Бразилия, Индия, Филипините, Турция, Румъния, Италия.

Снимка: Кулинарна академия HRC/Ресторант Таланти

Всички снимки разгледайте в Галерията. 

Епизоди на други кулинарни формати - "Кухнята на Звездев" и "Моето звездно парти" може да гледате сега безплатно на bTVPlus.