Шеф Илиан Кустев и ресторантьорът Явор Сарафов, част от журито в новия сезон на MasterChef България, бяха членове на изпитната комисия на Кулинарна академия HRC. Те дадоха своите оценки и напътствия на бъдещи готвачи от различни краища на света - Япония, Бразилия, Турция, Филипините и още много. 

Нека ви разходим из това впечатляващо кулинарно приключение в думи и снимки. Разгледайте повече в Галерията. 

Кулинарна академия HRC подготвя готвачи за най-добрите ресторанти в света. Но за да станеш най-добрият, се изисква много работа, учене, практика... и изпити. Темите, по които студентите са готвили тази година, са били - „Матрицата“ и „100 години Дисни“.

Снимка: Кулинарна академия HRC/Ресторант Таланти

За приготвянето на вечерите пък зорко са следили шеф Илиан Кустев, който е готвил на звезди като Брат Пит, принц Чарлз, Маргарет Тачър и Джони Деп, шеф Павел Павлов и шеф Никола Симеонов.

"Това е професията, в която най-много се краде, всички знаят, че кражбата в кухнята е много важна. Навремето нашите готвачи си криеха рецептите, което според мен е грешка. В момента всичко е открито, да не говорим с всичките социални мрежи и достъпа до информация, която всички имаме. Но в края на краищата, практиката е много е важна, защото едно е да го гледаш, друго е след това да го повториш и да надграждаш."

В друга част от изпита жури са били Явор Сарафов, Алекс Цеков (сладкар на ресторант Cosmos), Алекс Иванчев (сладкар на ANDRе) и инструктори от Кулинарна академия HRC.

Снимка: Кулинарна академия HRC/Ресторант Таланти

Част от задачите на изпита са включвали измисляне на тема за многостепенно меню, като тази година то е било е 6-степенно, бюджетиране, дизайн на менюто, приготвяне на храната с максимално много кулинарни техники, комбиниране с подходящи вина, сервиз с обяснение на чиниите.

Концепцията приказка в чиния включва култови приказки - комбинация от Ззатна колекция и по-нови заглавия, разказани от Дисни на големия екран. Явор Сарафов бил особено впечатлен от високото ниво, което са показали студентите. В този семестър на академията, освен българи, има студенти от Япония, Бразилия, Индия, Филипините, Турция, Румъния, Италия.

Снимка: Кулинарна академия HRC/Ресторант Таланти

Всички снимки разгледайте в Галерията. 

Епизоди на други кулинарни формати - "Кухнята на Звездев" и "Моето звездно парти" може да гледате сега безплатно на bTVPlus. 

Изберете магазин

Разгледай онлайн нашите промоционални брошури

Цените са валидни за периода на акцията или до изчерпване на наличностите. Всички цени са в лева с включен ДДС.
Advertisement