Най-добрата българска състезателка по сноуборд стана част от отбора на „Да изчистим България заедно“. Най-мащабната доброволческа инициатива у нас, чийто организатор е bTV, пък е част от най-голямата гражданска инициатива в света – World Clean Up Day 2018. Пред Ladyzone Саня Жекова отговаря на няколко въпроса, свързани с чистотата – около нас и в нас, с околната среда, с това какво можем и трябва да направим ние самите, за да запазим природата-майка.  

Тази година за първи път 150 държави чистят заедно на 15 септември. Какво означава това според теб?

Най-важното е, че хората започват да се обединяват около една страхотна идея, мисия и цел – започват да се грижат и да са по-съзнателни в отношението си към нашата планета. За мен е истинска чест, че мога да бъда част от този толкова мащабен проект.

Кое е любимото ти място в България и има ли там нужда от почистване?

Имам много любими места и колкото повече пътувам, толкова повече преоткривам България, и виждам как ние притежаваме частица от света с невероятни пейзажи, водопади, реки и планини, прекрасно море и прекрасни плажове.

Тъжното е, че много от тези места, дори труднодостъпните, също са замърсени. Мисля, че е хубаво да се обърне внимание на почистването на плажовете, на реките и на по-високите части на планините.

Достатъчно чиста ли е България според теб?

Мисля, че откакто започна кампанията на bTV, хората станаха по-съзнателни и започнаха да ценят, и да обръщат внимание на пространствата около себе си. Прави впечатление, че все повече хора се грижат да не оставят боклуци, дори когато са сред дивата природа.

Попадаш ли често на замърсени места и къде според теб има нужда от спешна помощ?

Има места, особено около селата, където хората може би нямат тази изградена култура, и където има доста нелегални сметища, на които се изхвърля всякакъв вид боклук. Би било добре, ако тези места се обособят по някакъв начин или просто се почистят.

Ти самата какво правиш, за да е по-чисто около теб?

Когато видя боклук, го прибирам или изхвърлям – независимо къде е, дори високо в планината.

Подценяваме ли проблемите с околната среда?

В последните години се говори все повече за екология, може би заради желанието за развитие на туризма – и летния, и зимния. Хората станаха по-ангажирани и по-информирани, по-съзнателни. Вече има по-големи общности от хора, които ценят природата, пазят я и ги е грижа за нейното бъдеще.

Чистенето е само едно от нещата, които правим, за да подобрим качеството на живота? Какво друго трябва да направим, за да живеем по-добре?

Истината е, че за да бъде човек с чисто съзнание, намерение и мисли, трябва да започне с почистване на пространството, в което живее. Затова мисля, че ние сме на правилната стъпка и вървим по правилния път.