N-ското военно летище край Вашингтон, 2019 г. Слънцето грее ведро, подухва свеж вятър.

Премиерът на България слиза по стълбичката на правителствения самолет с ръка в джоба. Зад него военният министър и вицепремиер е по дънки, като влачи куфар и калъф, в който вероятно има костюм. След това по червения килим слиза другият вицепремиер, който е сложил слънчевите очила не в някой вътрешен джоб на сакото, а на главата си. Вероятно усещането му за приятна екскурзия е много силно, защото на рамото си носи и раничка.

Всичко това нямаше да е проблем, ако долу, на червения килим, не чака делегация по посрещането, в която има и няколко изпънати като струна офицери, отдаващи чест.

Военният министър почти избутва премиера в гръб с чемодана си, когато слиза на американска земя, но, за щастие, в този момент човек от протокола се притичва на помощ и взима дисагите. Неясно защо никой не взима раницата на другия вицепремиер и той така поздравява официалните лица.

Всичко (или почти всичко) това нямаше изобщо да го видим, ако не беше излъчването на живо във Facebook профила на Бойко Борисов. Видео не на някоя вражеска медия, която иска да злепостави българската делегация, а на собствения екип на премиера.

Българските официални лица не само нямат елементарни познания по протокол, но и нямат никакви рефлекси, за да се пооправят, когато видят, че някой от екипа снима.

Наскоро министър Каракачанов дори прие военен парад по дънки, което е крайно възмутително.

Премиерът и министрите трябва спешно да изкарат курс по етикет. Не е нормално да прегръщаш и целуваш държавни глави и посланици все едно сте съученици или приятели от казармата.

Реакциите в социалните мрежи не закъсняха.