Президентът Румен Радев подари на Корнелия Нинова букет с рози по случай рождения ѝ ден. Тя от своя страна му благодари за жеста с кутия бонбони. Държавният глава връчи третия проучвателен мандат за съставяне на правителство на БСП. 

Цветята винаги са имали силна символика. По тази причина дори се оформя отделно понятие - "език на цветята". 

В различни култури видовете и цветовете носят различни значения и се използват по различни поводи. За изразяване на чувства и емоции цветята са използвани интензивно по времето на викторианската епоха. Тогава са се водели т.нар. цветни флиртове - изразяване на емоции чрез послания с различни цветя.

Според една персийска легенда розата била подарък от самия Аллах. При него се появили всички растения с молба да им даде нов управител вместо лотосът, който бил особено сънлив. Нощем той забравял за своите задължения на управник и тогава цветята страдали. Аллах им дал нов управител - розата. 

В Древна Гърция също смятали розата за божествен дар. 

Българската (казанлъшката) маслодайна роза се смята за донесена от Персия. И с другите си имена -  „гюл” и „трендафил”, тя е чест герой в митовете, легендите и притчи от народното творчество. Розата е символ на младост, красота и жизнерадост. 

  • Това цвете е изключително популярно. То е символ на вечната и неразделна любов, уважението и всеотдайността.
  • Ако розата е на пъпка, означава силни чувства, които обаче трябва да бъдат запазени в тайна. 
  • Знак за силна обич е букет с 33 червени рози.
  • Ако искате да помолите за извинение, букетът трябва да е с 15 рози.
  • Червеният цвят е провокиращ и с него трябва да се внимава. 
  • Подаряването на букет с рози е класически жест на внимание. Той е елегантното допълнение към почти всеки празник.