Принц Филип, херцог на Единбург и съпруг на британската кралица Елизабет Втора посреща днес своя 99 рожден ден. Разбира се, около повода няма да се шуми много, ще мине без топовни изстрели и гръмки празненства заради пандемията от коронавирус. В социалните мрежи рожденият ден на принца беше отбелязан с нов портрет на кралица Елизабет Втора и съпруга й, който е направен миналата седмица в градините на двореца Уиндзор.

Достолепната възраст от 99 години прави принца един от най-дълго живелите членове на британското кралско семейство. Всъщност той е на трето място в класацията като преди него има две знатни дами, които са доживели до повече от 100 години. Ето кои са те.

До 102 години доживява принцеса Алис, херцогиня на Глостър и леля на Елизабет Втора. Тя почина през октомври 2004 година на възраст от 102 години и 309 дни. Това я прави най-дълголетният член на кралската фамилия във Великобритания.

Втората най-дълго живяла кралска особа в двора в Лондон е кралицата майка Елизабет. Тя умира, когато е на 101 години и 238 дни. Почти до смъртта си през март 2002 година води активен социален живот.

Принц Филип през 1947 г.
Снимка: Getty Images


През 2019 година принц Филип изпревати принцеса Алиса, графиня на Атлон, като третата най-дълго живяла кралска особа във Великобритания. Алиса, която е известна като последното оцеляло внуче на кралицата майка Виктория, почина на 97 години и 313 дни през януари 1981 г. И докато съпругът на Елизабет Втора не държи рекорда за най-дулго живелият член на британската кралска фамилия, то той е най-старият такъв от мъжки пол и най-дълго служещият и подкрепящ консорт на управляващ монарх.