В сряда се състоя едно от важните събития през годината в английския кралски двор – предколедния обяд в Бъкингамския дворец, на който по традиция домакин е кралица Елизабет Втора. Членовете на кралското семейство бяха фотографирани да пристигат с автомобили. Най-голямо внимание медиите отделиха на принц Джордж и на шофиращата Кейт Мидълтън.

6-годишният Джордж беше седнал на пасажерското място в автомобила до баща си принц Уилям, което породи множество въпроси дали е позволено толкова малки деца да се возят отпред в автомобила.

Снимка: profimedia.bg

Според британските закони, деца от 3 години, които са високи до 160 см и нямат навършени 12 години (в тази графа попада принц Джордж), „трябва да използват подходяща система, която да обезопасява возенето им на предната седалка“. По информация на People принц Джордж е бил със седалка тип подложка, която повдига детето, а от снимките се вижда, че младият принц има поставен колан.

На задната седалка децата на същата възраст във Великобротания също трябва да бъдат поставени в подходяща седалка или столче, които обезопасяват придвижването им. След като детето стане по-високо от 120 см, то трябва да използва предпазен колан, но във Великобритания предпочитат да използват седалка за повдигане, докато достигне височина 150 см.

В екстремни ситуации и при липса на подходяща седалка или столче деца над 3 години могат да пътува отзад, но обезопасени с колани за възрастни. Това изключение обаче е само за непланирани ситуации и спешни случаи.

Снимка: profimedia.bg

В друга кола се вози останалата част от семейството – принцеса Шарлот, принц Луи и мама Кейт, която сама управлява автомобила, което не е необичайна гледка, защото членовете на кралското семейство се стремят винаги да показват, че всъщност са обикновени хора като всички нас. Свикнали сме обаче тя да се появява от задната част на автомобила с шармантен тоалет, а вратата й да бъде отварянана от услужливия личен шофьор.

Снимка: profimedia.bg