Пейзажът е важен. Онова място, на което сме израснали, ни дава честотата, на която живеем. Нещо като радиостанциите, които се разпространяват на различни радиочестоти навсякъде. Прихващаме по нещичко тук, прихващаме по нещичко другаде, на места сигналът е кристален, на други се губи, на трети се смесва. 

Ние сме антени, които генерират и съхраняват информация. Честотният ни спектър обаче не е само мястото, на което сме родени. Той се обогатява от местата, на които сме били, на които сме и на които ще отидем. Радиовълните пренасят енергия в пространството, а вълните, на които живеем, пренасят енергия в абстрактното пространство на нашия вътрешен свят. Не е случайна вероятно липсата на телефонен обхват точно на най-вълшебните места. 

Има места, на които просто присъстваш физически, а има такива, на които присъствието е толкова силно, че губиш физическата връзка със себе си. Пирин е от тях - чувстваш толкова нищожен и едновременно толкова могъщ. Честотата за хората в планината е различна - кристална, шумяща, смесена. Магическите места в планината са много - вр. Вихрен и вр. Кутело, Кончето, Тевно езеро, Попово езеро.

Днес ще ви разкажем за последното. Попово езеро и района около него е най-популярното място в Пирин за летен планински туризъм. Най-магнетичните места са дивите и опасните, тези, на които си наистина сам, но тъй като точно по петъчно ви препоръчваме усамотение, избрахме маршрут, който да предразполага да тръгнете сами, особено ако правите първи крачки в планинарството.

За разлика от маршрутите към вр. Вихрен, този към Попово езеро с начална точка хижа "Безбог" е много лек и приятен, което не го прави по-малко живописен и въздействащ. Удобна изходна точка е гр. Добринище в непосредствена близост до Банско, откъдето можете да се придвижите до хижа "Гоце Делчев", откъдето с лифт ще стигнете до хижа "Безбог". Лифтът е седалков, а пътуването е изключително приятно, отпускащо и въпреки, че не е чак толкова кратко, го усещаш като миг. Движите се над и между борове, гледате надолу и някак автоматично прихващате друга честота.

Снимка: Личен архив

Ще стигнете до хижа "Безбог", която е разположена в подножието на вр. "Безбог" на надморска височина 2236 м., а точно до нея е Безбожкото езеро. Останете там, насладете се на кристалната вода, цветята и пиринските пейзажи, които се откриват пред вас, а след това заобиколете езерото и поемете към реалната си цел - Попово езеро. Маршрутът от "Безбог" до езерото е малко над час, не е стръмен, редуват се спускания и изкачвания. Пътеката е много добре маркирана и много оживена, така че вероятността да се изгубите е нищожна. Оставяме такава просто за всеки случай - не се отнасяйте безотговорно, планината може да ви поднесе всякакви изненади.

Първоначално има малко по-голямо изкачване (не е нищо особено,обещаваме), но ако каквото и да е изкачване, вървене и натоварване ви плаши - вероятно мястото ви не е в планината. Когато го изкачите, не забравяйте да се обърнете назад - ще ви се разкрие магнетична гледка към изходната ви точка. Продължавате по пътеката, следвате потока от хора, наслаждавате се на гледките и... изведнъж пред вас е Попово езеро!

Снимка: Личен архив

Езерото е най-голямото от групата Попови езера и е разположено в подножието на Поповоезерния циркус - най-голям и впечатляващ с размерите си. Попово езеро е най-голямото по площ  и дълбочина в Пирин. Намира се на надморска височина 2234 м. Тук сте на онази честота, смесващата се - заобиколени сте от каменисти върхове, които изглеждат толкова величествени, дори леко зловещи, а пред вас са кристални води и поляни от планински цветя.

Снимка: Личен архив

За мястото има легенди. Много искаме да ви ги разкажем, но тъй като знаем, че в основата на специфичната честота, на която ще попаднете в Пирин, са именно историите, които ще чуете, ще оставим удоволствието на вас. Защото когато чуеш магическа история на магическо място, вълшебството се усеща по-силно. И не търсете легендите в Google. Обещаваме ви, че на планинска честота сигналът е по-добър.