Очарователните места в България са безброй. Всеки от нас е намирал решението къде точно да изкара лятната си отпуска за трудно. И то е. И тъй като всеки от нас иска да опознае родината (или поне трябва да иска), ние продължаваме да ви предлагаме най-прекрасните места, на които можеш да отидеш дори и през уикенда. Сама. 

Днес ще ви разкажем за Крушунските водопади. Те се намират в Деветашкото плато - Северна България, на границата между Дунавската равнина и Средния Предбалкан. Като вселенска тайна е, че всички магически места се крият точно между две неща - там, където най-малко очакваш да има нещо толкова прекрасно.

Снимка: iStock

#Красивата водна каскада е на около 30 км от Ловеч, в непосредствена близост до с. Крушуна, както предполага и името им. Местността, в която се намират, се нарича "Маарата", която е най-известната и в Деветашкото плато. Най-удобно е до изходната точка да се стигне с кола, но в случай, че няма как, е възможно да използвате и междуградски транспорт до Ловеч, от където след това да се придвижите до началото на вашия маршрут.

#Водопадите са най-голямата водна каскада в страната. Маршрутът към тях е изключително лесен и приятен и преминава през еко пътека, която тръгва от с. Крушуна. Достъпът до тях е максимално улеснен, а пътеката живописна и добре маркирана. Има и асфалтов паркинг, където можете да оставите колата си и от там да започнете да се изкачвате по красивите пътеки.

Снимка: iStock

Те преминават през гората. Заобиколени сте от гъста растителност, множество малки водопади, дървени мостчета, скали. Цялостната обиколка на водопадите отнема малко повече от час, а маршрутът е достатъчно лек и кратък, за да може да бъде преминат от всеки. 

#С годините, водата е създала множество прекрасни гледки - бистри и малки водни басейни, които са сякаш от стъкло. Мястото е наистина магическо, а през 1995 г. е било обявено за защитена местност. Днес то е все по-популярно и макар и буйната растителност, множеството дървета, тясната изкуствено направена пътека, скалите и водата да дават усещане, че сте на девствено и екзотично място, всъщност днес Крушунските водопади са една от най-популярните туристически дестинации. 

Мястото е магнетично и вълшебно. Това се дължи именно на нагласата, че сте в една дива необятност, на която вие стъпвате за пръв път, макар и огромният поток от хора да показва точно обратното. Шумът на течащата и разбиваща се вода ще ви изведе в състояние, в което се чувствате сякаш сте в транс.