„Пандемия“ бе избрана за дума на 2020 г. от речника „Мериам-Уебстър“, предаде АП.

„Това вероятно не е голяма изненада. Често важните новини съдържат техническа дума, която е свързана с тях, но в случая думата "пандемия" не е просто техническа, тя се превърна в нещо общо. Вероятно това е думата, с която ще свързваме и описваме този период в бъдеще“, коментира Питър Соколовски, редактор в „Мериам-Уебстър“.

Думата придоби специфичността си през март тази година, когато (след дълго колебание – б.р.) СЗО определи кризата с новия коронавирус като пандемия, но на сайта Merriam-Webster.com тя вече бе добила популярност още в началото на януари и после отново през февруари, когато бяха регистрирани първи смъртни случаи в САЩ и разпространение на заразата на круизни кораби.

На 11 март СЗО обяви разпространението на новия коронавирус за глобална пандемия и търсенията за думата на сайта веднага рязко се увеличили. Интересът към нея останал значително висок през цялата година, каза Соколовски. Той поясни, че търсенията за думата на сайта на 11 март били 115 806 процента повече в сравнение със същата дата миналата година.

През март „Мериам-Уебстър“ реагира бързо и добави и актуализира описанията на думи, свързани с пандемията. „Коронавирус“ е в речника от десетилетия, но COVID-19 се появи през февруари и 34 дни по-късно речникът вече бе включил описание в сайта.

„Това е най-краткият период от време, в който една дума влиза в речника след появата си“, обяснява Соколовски. 

Вижте още за избора на дума на 2020 г. на речника "Мериам-Уебстър" в сайта на bTV Новините.