Престоят на принц Хари и Меган Маркъл в Британска Колумбия е струвал на данъкоплатците в страната повече от 40 хиляди щатски долара, показват документи на канадската полиция, предоставени от Канадската федерация на данъкоплатците.

Охраната на кралската двойка и кой ще плати за нея, докато семейството е в Канада, бяха предмет на широкообсъждани дебати. В крайна сметка безопасният им двумесечен престой в Британска Колумбия – от 18 ноември 2019 г. до 19 януари 2020 г., е струвал на канадските данъкоплатци 56 384 канадски долара, което се равнява на малко повече от 40 хиляди щатски долара.


Сумата дори не включва заплатите на полицаите. Тя отразява допълнителните разходи като извънреден труд, пътуване и храна. Пред „Дейли Мейл“ представител на Канадската федерация на данъкоплатците е заявил, че от съображения за сигурност не се съобщават какви са разходите за заплати на полицията, като те се покриват от съществуващия оперативен бюджет.

Снимка: Getty ImagesСмята се, че охраната на Меган, Хари и сина им Арчи е продължила до 14 март, като малко след това те се преместиха да живеят в родния град на Маркъл – Лос Анджелис.


Решението на Меган и Хари да заживеят в САЩ дойде след новината, че канадските власти няма да плащат разходите за охраната им след 31 март. В момента не е ясно кой плаща високите сметки за безопасния престой на кралската двойка в Калифорния. Техни приятели твърдят обаче, че те сами покриват разходите за това.