Черешите са естествена суперхрана, която комбинира неустоим вкус с куп ползи за здравето – чудесни са за кожата, сърцето, съня и настроението. Вкусни са както пресни, така и сушени, в сладкиши, сокове или смутита. Най-добре е да ги похапваме в сезона им – юни и юли, когато са най-сочни и богати на полезни вещества.
Ето защо черешите са толкова полезни:
- Черешите съдържат мощни антиоксиданти, които защитават клетките от стареене и възпаление.
- Те са естествен източник на мелатонин – хормон, който регулира съня и биологичния ритъм.
- Редовната консумация намалява риска от високо кръвно налягане и сърдечносъдови заболявания.
- Черешите могат да облекчат симптомите на артрит, подагра и мускулна болка след физическо натоварване.
- Ниско калорични и с високо съдържание на вода и фибри – засищат, без да добавят излишни калории.
- Полезни при анемия и за регулиране на течностите в организма, защото са богати на желязо и калий.
- Намаляват стреса и подобряват настроението заради комбинацията от мелатонин, магнезий и витамини от група B.
- Благодарение на фибрите, черешите улесняват работата на червата и борбата със запека.
Най-добре е да консумирате този сочен плод, когато е пресен, но ако се налага да го консервирате – за сладко или компот например, то със сигурност са ви нужни няколко изпитани трика за обезкостяване на череши. Разбира се, че може да използвате специален уред за целта, но, ако не искате да купувате нещо, което се използва веднъж в годината, ето няколко начина как да се справите майсторски със задачата.
Разгледай онлайн нашите промоционални брошури
С обикновена сламка
Независимо дали сламката е пластмасова или метална за многократна употреба, ще се справите много лесно с отстраняването на костилките. Премахнете дружките на черешите и приложете лек натиск откъм мястото, където е била дружката. Костилките сами ще излязат от долната страна.
С накрайник за сладкарски пош
Добре е накрайникът да е метален. Конусовидната му форма ще помогне за по-лесно премахване на костилките, Поставете накрайника на равна повърхност и притиснете една череша към него. Костилката лесно ще се отдели от месестата част, оставайки в средата на сладкарското приспособление.
С бутилка и клечки за суши
Този метод гарантира бързи и чисти резултати. Нужна ви е стъклена бутилка с отвор, който е по-малък от размера на една череша, както и клечки за суши. Слагате черешата над отвора на бутилката, натискате с клечка и месестата част остава отвън, а костилката пада вътре в бутилката.
С кламер
Най-обикновен кламер също може да се окаже ценен помощник в кухнята. Огънете двата му края, както се вижда на снимката. С единия край лесно ще захващате костилката и ще я отделяте от месестата част на черешите.
Вижте във видеото как да си приготвите салата с череши:
Последвайте ladyzone.bg във FACEBOOK
Последвайте ladyzone.bg в INSTAGRAM
Последвайте ladyzone.bg в ТIKTOK