Броят на жените, които страдат от постепенна загуба на косата (traction alopecia) заради прикачените коси, значително се увеличава в последните няколко години. Сред тях е и Наоми Кембъл.

Един от водещите специалисти в трансплантирането на коса във Великобритания разкри, че напоследък има сериозно увеличение на младите жени, страдащи от неприятния проблем, при това най-честата причина за появата му е редовната употреба на екстеншъни.

Нещо повече – пациентките са все по-млади. Възрастта им е около 20 години, а загубата на коса при тях се дължи на продължително дърпане или напрежение върху дермалната папила и космените фоликули, което придружава носенето на екстеншъни.

„Трансплантирането на коса може и да изглежда като екстремно решение, но в много от случаите вредите са непоправими. Дори и този метод гарантира добри резултати, само ако стресът върху косата е по-малък вбъдеще.”, споделя един от водещите доктори в клиника на Острова.

Извън това в жълатат преса се появиха снимки на Наоми Кембъл, на които ясно се вижда, че тя има плешиви петна и повдигнаха въпроса колко големи вреди може да причини носенето на екстеншъни, съобщават от femalefirst.co.uk.

Е, не бива да виним само допълнителните кичури - друга причина за „оплешивяването” при младите жени може да е постоянната употреба на химикали и редовната злоупотреба с горещи преси и сешоари. Перуките и редовете коса трият скалпа и по този начин нарушават целостта на косъма, а от там се появява области, които остават без космена покривка. Добрата новина е, че шансовете да се възстановите, ако спрете да носите допълнителна коса, са големи. Ако обаче си докарате „traction alopecia”, вредите са необратими.

Вие използвате ли екстеншъни, колко често и притесняват ли ви вредите, които могат да причинят на естествената ви коса?