Със заповед на здравния министър търговските центрове тип МОЛ отвориха врати и магазините в тях вече работят с клиенти. Остава забраната на територията на моловете да работят увеселителните и игрални зали и баровете, както и закритите търговски площи на заведения за хранене и развлечения - ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейните заведения и кафе-сладкарници, развлекателни центрове, детски и спортни съоръжения на закрито. Изключение са заведенията за хранене в тях с открита площ и самостоятелен вход.

Условията, които трябва да се спазват при посещение в моловете:

 • В моловете задължително се влиза с маски.
 • Магазините трябва да предлагат дезинфектанти за клиентите си.

  Снимка: Ладислав Цветков


 • На ескалаторите – на разстояние 1,5 метра
 • В асансьорите – максимум по 4 човека, също на разстояние един от друг.

  Снимка: Ладислав Цветков • Меренето на дрехите в пробните е разрешено, но трябва да се заемат през една.

 • Препоръчва се използването на карти за разплащане.

"Имам нужда от обувки" и "Спрете се, бе!" - какви са нагласите в социалните мрежи

Разрешението за отваряне на моловете породи различни реакции - някои хора го приветстваха, за други това е само допълнителна опасност от разпространение на зараза. В отговор на журналистически въпрос вицепремиерът Томислав Дончев обяви моловете за "важни за колективния психиатричен статус на нацията". 

 • По повод отварянето на моловете, във Фейсбук се появи група с име "Не искаме вело алеи, паркове и зелени площи, а молове, СПА и лукс". Постовете са предимно със саркастични коментари, предимно свързани с работата на търговските обекти. 

 • "Утре заемаш нисък старт. Успех! Сега, заради дългата пауза, номера ще им" - е съвет на beauty блогърка към нейна последователка по повод обувките за новия сезон и отварянето на моловете.

 • "Аз че няма да ходя на мол е ясно, но гледам да не мисля само за себе си" - мнение на член на Фб група с майки.

 • "МОЛЯ някой да ми обясни - на МОЛ може, на БАЛ - не? На фитнес може, на детска градина - Не? Правилно ли съм разбрала?" - пост във Facebook.

Снимка: Ладислав Цветков

Защо не е добра идея да идете в моловете още в първите дни на отварянето им

Поради дългото време, прекарано на затворени врати, магазините и сервизните помещения ще имат нужда от сериозно почистване, дезинфекциране и проветряване.

Климатичната инсталация и въздухопроводите не са използвани от няколко месеца, което преполага полепване на прах, спори и т.н. по тях. Логично е при пускане на системите, всичко това да влезе в обращение и да насити въздуха в търговските обекти.

Възможно е още в първите дни доста хора да се насочат към моловете,  поради нужда от пазаруване на дрехи, обувки или друго. Да не забравяме, че затворените помещения и струпването на много хора на едно място са една от предпоставките за разпространение на вируси. 

От друга страна, магазините отвориха с множество намаления, което е изгодно бюджетно решение с оглед затрудненото финансово състояние на много хора, загубата на работа и т.н. 

Къде предпочитате да отидете?