Лятото е пълно с всякакви приятни и разнообразни неща – вместо червено вино и уиски, пием прохладни алкохолни комбинации а.к.а коктейли, вече не е нужно да се крием от снега или от дъжда в затворени помещения, парковете са все по-пълни (което е напълно разбираемо и съвсем оправдано) - с три думи: Всичко Излиза Навън. Музиката също. Ако ви трепка от бас, барабани и музика наживо, то тогава и вие като нас сигурно сте по-усмихнати от обикновено:
тази година (повече от всяка друга) изборът е направо нечестно голям  – фестивалите никнат като летни гъби след пролетен дъжд. И ако се чудите къде/какво/кога, ето:

Sonisphere Festival

Този фестивал официално ще открие сезона на музиката, при това – с гръм и трясък. В един-единствен ден – 21 юни, тежки китари, бесни дългокоси вокалисти и други мракобесия ще озвучат Банкя и околностите. Кой ще се мята в публиката? Не знаем, но ако има такъв, се надяваме да е я от Iron Maiden, я от Slipknot, може и от Mastodon, за Apocalyptica се съмняваме или пък (защо не?) самият Alice Cooper (да не повярваш, предвид възрастта му). Ако ви влече, вземете си почивен ден в този вторник, пристегнете обувките и около 15:00 ч. бъдете пред Националния хиподрум в Банкя. Там ще ви очаква…нещо силно и гръмовно.

Loop Elevation

Идва ред и на най-интересния според нас (и не само) фестивал. Loop Elevation изникна като феникс от пепелта на Ловеч Феста (е, фигуративно казано) и удари в земята всичко, което бяхме виждали/чували на местна почва до момента. Лайн ъп-ът е доста атрактивен – игривите Stereo Mc’s, Morcheeba, новите Hurts, класиката Jamiroquai, забележителните Parov Stelar (24 юни) и Dog Eat Dog, Delinquent Habits, Getleman and the Evolution, Cypress Hill (ура!), 30 Seconds to Mars (25 юни) и това съвсем не е всичко. Ако искате да научите повече за феста – четете тук.
Мястото, ако още не сте чули, е китно и планинско, близо до Банско... Да, точно така - Разлог.

Sozopol Fest – July Morning

Традициите на джулая тази година не са това, което бяха. Вместо до Камен бряг ви предлагаме в четвъртък вечерта да мръднетедо къмпинг "Градина" (за протокола - ние лично не разбрахме защо фестивалът се казва Sozopol Fest, предвид фактa, че той изобщо няма да се случи  в Созопол, но както и да е.) По-важното в случая е друго – поканата за една музикална среща току върху пясъка (точно до морето), където ще ни очакват ветераните на acid jazz сцената Incognito, култовите Kraak & Smaak (да, цялата live банда) и  ню джаз продуцентите от Jazzanova. Какво още? The Sweet Vandals, Nik Weston (UK) и Onur Engin (Турция) – на последния явно му е харесало у нас, защото това е има-няма поне третото му гостуване тук. От бг страна на сцената ще припяваме на Белослава, Tri O Five, Kottarashki Live Band, Milenita и Dirty Purchase.
Датите – 30 юни -1 юли, мястото – къмпинг „Градина”.

Exit Festival

В случай, че през юли ви се допътува някъде наблизо, но все пак – в чужбина, където да се поразходите, да потанцувате, че даже и да присъствате на поредица наистина яки концерти – вашето място е Нови Сад и неговият Exit фест. Какво толкова готино ще има там ли? Поемете дъх: Arcada Fire, Pulp, Jamiroquai, Portishead, Nick Cave and Grinderman, Editors, M.I.A., Bad Religion, Santigold, Magnetic Man, Jinx, DJ Muggs, House of Pain, Tiga, James Zabiela…. Ще има и българско участие от страна на Last Hope, Vendetta, Tri O Five, Phuture Shock, KiNK… Сцените и изпълнителите са твърде много, за да ги изброим, но така или иначе сме сигурни в едно - този фестивал не е за изпускане.
Датите са 7-10 юли, мястото – Нови Сад, Сърбия.


Mellow Fest

За втори път агентите, организиращи Mellow-а, ще се опитат да „образоват” музикално меломаните и онези, които се опитват да бъдат такива. Явно с поука от предната година, тази изскачат някои промени в организацията – трите следобедо-вечери ще се съберат в една, но пък разделена на три модула:
Mellow Open: открита безплатна сцена в Борисова градина. Там ще се изявят EXo, Surbahar и Mengeme,  френският beatmaker Onra и малко ейсид джаз от Red Snapper (Warp Records).
София диша: музика – ул. „Шишман” отново ще бъде затворена за автомобили, но този път ще  е изпъстрена с улични музиканти, които ще искат да са на двете сцени с групите, които ще свирят наживо. Ама, няма.
Mellow Night: 6 клуба в района около НДК (Element, MIXTAPE 5, Spacer, Twins Club, Culture Beat и Life House) ще отворят врати за над 20 артисти от България и Европа. Билетът за вход във всички тях ще е на цена 15 лева, а ако искате да си стоите само в един клуб ще трябва да извадите само 8. Кои са изпълнителите? Списъкът е доооста дълъг, така че по-добре проверете на място.
Датата: 9 юли, мястото – София.

Spirit of Burgas

Да, този фестивал си стана традиционен – това ще е четвъртото му издание и до момента заслужено се радва на популярност сред заинтересованите. В дните между 12 и 14 август на централния плаж в Бургас ще се стекат боси и ентусиазирани всички онези, които обичат да бъдат верни и лоялни фенове, за да видят… е, все още информацията е доста обрана. Засега се знае, че от големите имена ще чуем Moby и Skunk Anansie, а сред другите - Skindred, Benga, Youngman, Bong, Scratch Perverts. Какво още ще слушаме заедно с морето и вълните, и ние искаме да научим, но ще трябва да почакаме. Дотогава - има няколко подгряващи партита, повече за най-скорошното - тук.
Датите са 12,13,14 август, мястото - Бъъгас.

Каквото и да изберете, за това лято пожелаваме просто...  нека бъде музика!