Един месец след като великият шотландски актьор Шон Конъри почина, беше издаден и смъртният му акт, в който е записана и официалната причина за смъртта му, установена след аутопсия.

Снимка: Getty Images

От години имаше спекулации, че актьорът е тежко болен и затова е изчезнал от публичното пространство. Последният филм на Шон Конъри е неуспешният „Лигата на джентълмените“ от 2003 г. Тогава се появиха слухове, че актьорът е болен от Алцхаймер и губи паметта си.

Резултатите от аутопсията показват, че причината за смъртта на Конъри са пневмония и спиране на сърцето, като и двете са резултат единствено на напредналата му възраст. Шон Конъри почина в съня си на 90-годишна възраст.

Снимка: Getty Images

След смъртта му съпругата му разкри, че Конъри наистина се е борил с деменция, която е станала особено силна в последните години от живота му, когато той не е можел дори да говори.

След смъртта му паметта на големия актьор беше почетена от десетки звезди и хора, които са работили с него, сред които Харисън Форд, който играеше сина му в „Индиана Джоунс и последният кръстоносен поход“.

Шон Конъри е най-успешният шотландски актьор и по тази причина негови фенове в Шотландия предложиха летището в Единбург да бъде кръстено на негово име, по същия начин, както в Ливърпул има летище „Джон Ленън“. Това предложение беше отхвърлено.

Снимка: Getty Images

Последното желание на актьора е пепелта му да бъде разпръсната в Шотландия и в началото на месеца съпругата му, с която бяха женени 45 години, каза, че ще изпълни желанието му веднага, когато пътуването стане по-безопасно. Вдовицата на Шон Конъри е на 91 години.