Марк Хамил е име, което всеки любител на научната фантастика знае. Преди 1977 г. той е почти неизвестен актьор с няколко телевизионни роли, предимно в сапунени сериали. С излизането на филма “Междузвездни войни” обаче се променя не само животът му, но и киното като цяло. През следващите над 40 години Марк Хамил хваща лазерния меч на Люк Скайуокър още пет пъти, но сега вече е сигурен, че това няма да се повтори. Актьорът е готов да каже сбогом на Люк Скайуокър и вселената на "Междузвездни войни" завинаги.

В интервю за сайта “Entertainment Weekly” Марк Хамил каза, че не вижда начин някога отново да се върне в най-култовата си роля:

 

Историята на Люк имаше начало, среда и край. Тези филми ми дадоха много повече, отколкото някога съм си представял. Сбогуването беше в Епизод 9 и беше едновременно горчиво и сладко.

Марк Хамил

 

Това в никакъв случай не изненадва почитателите, тъй като финалният епизод в поредицата от 9 части беше обявен като “края на сагата за семейство Скайуокър”.

Снимка: Getty Images

Това обаче в никакъв случай не означава край на историите, които са се случили “преди много години в една далечна галактика”.

 

Благодарен съм за всичко, което тези филми дадоха на мен и на кариерата ми, но не искам да съм алчен. Има толкова много страхотни истории, които трябва да бъдат разказани и толкова много велики актьори, които да ги разкажат. Не се нуждаят от мен.

Марк Хамил

 

Светът на “Междузвездни войни” продължава да се разраства, след като поредицата стана собственост на Дисни. Освен в киносалоните, любителите на култовата вселена могат да се върнат в нея и през малкия екран, благодарение на хитовия сериал “Мандалорецът”. Предстоят и още сериали, сред които и предистория на Оби-Уан Кеноби, като в ролята ще се завърне Юън Макгрегър.