"Репортерката от сутрешния блок на bTV Мария Цънцарова е от този джобен формат дами, които изненадват с невероятата си експлозия от енергия и хъс. И сега, в очакване на първото си дете, тя работи на пълни обороти", пише "Всичко за семейството”.

Пред седмичника журналистката от "Тази сутрин" споделя, че първият месец от бременността й преминава, докато със Стоян Георгиев и Биляна Гавазова заместват Антон Хекимян по време на летния му отпуск. Така първите дни на бебето са били наситени с много адреналин, но и с удовлетворение, а Мария признава, че продължава да го зарежда с разнообразни емоции.

"Моите колеги се отнасят изключително топло и внимателно към растящия ми корем и се грижат работният ми ритъм да е облекчен. За щастие, съм енергична и в кондиция и се старая да съм полезна", признателна е тя. Журналистката е сигурна, че когато дойде моментът, ще е изцяло посветена на ролята си на майка, но смята и че ще има вярното усещане как да съчетае по най-добрия начин грижите за детето и работата си.

"Знам, че обичта, която ще изпитвам към бебето ще е различна и безкрайна, но знам също, че обичам работата си. Затова ще се грижа добре и за двете – казва тя и допълва – Нямам концепция каква майка искам да бъда. Знам само, че искам детето ни да расте свободно и щастливо. В тази връзка си представям, че ще съм спокойна и търпелива, няма да налагам забрани и ще се старая да разпалвам любопитството му към всичко около нас. Надявам се да успея да предизвикам желанието му да опитва."

За телевизията Мария казва, че е в сърцето й от малка. Още от четвърти клас тя е част от клуб "Млад журналист" в родния й Карлово. Смята, че печели хората с усмивка и че в тази професия външността е важна, но не в смисъл на физическа красота, а по-скоро като излъчване, което печели доверие. Журналистката се вълнува и живее с темите, по които работи. 

"Работата по всеки материал изисква еднакво много въображение, задълбоченост и прецизност. Всеки репортаж, независимо дали проблемен или за изложба, се прави по един и същ начин – избираш темата, проучваш я, откриваш хората, които са най-подходящи да говорят по нея, подготвяш въпросите си за срещите с тях, след това подреждаш прецизно цялата събрана информация и я разказваш. Това е. А добрият репортаж се различава от посредствения по дълбочината, която постига", споделя Мария. 

Вярва, че няма причина да изпитва страх, защото се оповава на факти, които не могат да бъдат оспорени. "Засегнатите в репортажите просто искат да ги тълкуват по различен начин. Но когато ги гледат по телевизията, не могат да отрекат, че нещо се е случило" – обяснява тя.

Мария е убедена, че въпросите са оръжието й, а силата й е истината. "Увереност ми дават единствено фактите. Към тях се придържам, когато подготвям всеки един материал. Затова ги проверявам внимателно, разказвам само тях – без квалификации и без оценки. Подреждам въпросите си така, че ако има противоречия между фактите и хората, които боравят с тях, да ги разкрия. Въобще не търся нищо повече от истината." – категорична е журналистката.

В съвременните медии не харесва обобщаването. Намира за нечестно да се поставят под общ знаменател доказали се във времето медии с такива, които са далеч от истинската журналистика. "За себе си категорично твърдя, че съм честен човек и журналист. Вярвам го и за колегите ми. Не ми харесва, че като цяло професията стана твърде достъпна за хора без морал и ценности, готови да изпълнят всичко, за да се подписват под публикации във вестниците."

Цялото интервю с Мария Цънцарова може да прочетете в актуалния брой на вестник "Всичко за семейството".