Музеят „Фрида Кало“ отрече да е предоставял дрехи и бижута от колекцията на известната художничка на американската попзвезда Мадона по време на неотдавнашното ѝ посещение в мексиканската столица, предаде АФП.

От къщата музей „Фрида Кало“, известна и под името „Синята къща“ съобщиха, че поради причини, свързани с графика на американската певица, тя не успява да посети музея в бохемския квартал Койоакан.

Кало живее в къщата 36 години и там е изложена част от нейното наследство.

„Бихме искали да уточним, че дрехите, снимките и предметите, които Мадона е публикувала в различните си социални мрежи, не принадлежат на „Синята къща“, нито са част от нейната колекция“, се казва в изявление на музея.

Колекцията от дрехи и бижута на известната мексиканска авангардистка (1907-1954 г.), която вдъхновява феминистки и е очарователна фигура в света на изкуството, „подлежи на строги мерки за опазване и е изложена в музея, без да се предоставя за лично ползване“, се пише в изявлението.

По време на престоя на Мадона в Мексико, попзвездата посещава потомците на Фрида Кало в къща в квартал Педрегал, съобщава на 20 април вестник „Реформа“ (Reforma).

Американската певица, която в края на април изнесе няколко концерта в Мексико за турнето си Celebration Tour, публикува снимки в социалните мрежи, на които е облечена с бродирана на цветя рокля и шал. Според вестник „Реформа“ те принадлежат на художничката, от която Мадона има три платна.

„Прекрасен спомен - посещението в семейния дом на моята вечна муза Фрида Кало в Мексико. Беше вълшебно за мен да пробвам дрехите и бижутата ѝ, да чета дневниците и писмата ѝ и да разглеждам снимки, които никога преди не бях виждала", пише в публикация Мадона в своя профил в Инстаграм.