Професионалният й път започва в БНТ, след това в Дарик Радио, а от 2013 г. e част от екипа на bTV. Позната със запомнящите се интервюта с политици и известни личности, днес Жени Марчева е водеща на „Тази събота и неделя“ по bTV и изпълнителен продуцент на новините и актуалното съдържание на bTV Radio Group. Вижте какво споделя тя в новия брой на сп. “BETTY”.

Как преминава един Ваш работен ден?
Много кафе, малко грим, децата, училището, радиото и телевизията, приятелите, вкусната вечеря, смехът, безгрижието след натоварен ден, сънищата…

Световният индекс за свобода на словото на „Репортери без граници“ поставя България на 111-то място от 180 държави в света. Какво е бъдещето на българската журналистика според Вас?
Смятам, че никой не може да ме постави там, където не ми е мястото. Аз съм винаги там, където искам да бъда и то не е 111-тото място, нито 180-тото. Българската журналистика със сигурност има дъно, но със сигурност има и върхове и да се обобщават всички медии с негативен знак е от полза единствено на онези, които искат да заглушат гласа на обективната журналистика. Смятам, че за да бъдеш добър журналист, трябва да си много начетен и абсолютно независим. Това е общото ни разбиране в нюзрума на bTV. Вярвам, че след моето поколение, идва друго – още по-добре образовано и още по-решимо да отстоява свободата си на изразяване!

Журналистиката е професия на доверието. То ли е най-важната оценка за Вашата работа и какво е необходимо, за да бъде съхранено?
Доверието в журналистиката е ключово за мен. То е между журналист и аудитория и между интервюиращ и интервюиран. Съхранява се лесно, когато не прекрачваш граници, които никога не бива да бъдат прекрачвани. Абсолютно забранена граница е тази към пошлостта и безчестието!

Как се отразява пандемията Covid-19 върху свободата и възможностите за излъчване на независима и достоверна информация?
Отговорността ни става двойна и дори – тройна, защото във времена на криза, достоверната информация е равносилна на лекарство.

Как виждате ролята на жените в политиката у нас?
Много бих искала да видя жена президент или премиер в България. Вярвам, че жените са по-организирани, по-дисциплинирани и в същото време по-загрижени за добруването на обществото ни. Вероятно това е в ДНК-то ни. Предстои да разберем!

Имат ли наистина жените днес равен шанс за развитие в бизнеса и кариерата или в 21 век продължаваме да живеем в мъжки свят?
Живеем в мъжки свят и това няма да се промени скоро. Мисля, че има богата статистика, която доказва, че в глобален мащаб равен шанс няма. Но лично на мен това никога не ми е пречило. А и да си по-нежният, по-крехкият пол, понякога никак не е лошо. Важното е по-силният пол да разбира това и да подхожда с грижа и уважение.