Меган Маркъл е гост-редактор на новия брой на сп. Vogue. Съпругата на принц Хари избра за тема на месеца "Силите на промяната", които са олицетворени от 15 жени. Всяка една от тях вдъхновява с историята си. В първата част ще ви запознаем с красивите модели Адоа Абоа и Адут Акеч, боксьорката Рамла Али, политика Ясинда Ардън и учителката Шинейд Бърк. 

1. Адоа Абоа – британски модел

Адоа е била на корица на десетки броеве списания в различни държави. Красавицата е родена в Лондон през 1992 г. Баща й е от Гана, Африка. Отгледана в семейство от модния бранш, Адоа също намира мястото си на подиума и пред обективите на фотографи. Въпреки това красавицата дълго време изпитва неувереност спрямо начина, по който изглежда. Напрежението се превръща в част от ежедневието на красавицата, което я насочва към зависимост от наркотици. През 2014 г. прави опит за самоубийство със свръхдоза. След четиридневна кома, Адоа се възстановява в рехабилитационен център. Със сигурност сте чували, че когато човек удари дъното, няма път освен нагоре. Доказателство за това е Адоа. Красавицата е пример, че с желание и постоянство човек може да пребори демоните си.

Осъзнавайки колко са трудни подобни зависимости, Адоа основава платформата GurlsTalk. На нея се публикуват истории на момичета, които се справят с предизвикателството да се преборят със собствените си пороци. Кампанията организира и събития с безплатни семинари на различни места по света (от Лос Анджелис до Акра, столица на Гана), на които всяка жена може да вземе участие. За да вдъхновява момичетата по света, Адоа пусна и подкаст интервюта с успели дами в различни професионални сфери. Тя има множество професионални успехи като модел на годината за 2017 г., множество корици на списания, участия в модни ревюта на Фенди, Версаче, Гап, но те са нищо в сравнение с помощта, която оказва на стотици момичета по света.

2. Адут Акеч - модел

Нейната история започва от Южен Судан, където е родена през 1999 г. Военната обстановка в родината й я разделя с голяма част от семейството й. Детските години на модела са прекарани в бежански лагер в Кения. На 7-годишна възраст се мести в Австралия, където отраства. В училище момичето е тормозено и обиждано заради цвета на кожата, произхода, разстоянието между зъбите. Това обаче не я спира да стане един от световните топ модели и да дебютира на модния подиум с колекциите на Сен Лоран през 2017 г. А след това да представя модели и на Версаче, Прада, Келвин Клайн и множество други. Адут бързо става популярна и като фотомодел, появявайки се на корици на утвърдени модни списания по цял свят.

Когато в интервюта я попитат „Коя си ти?“, отговорът винаги е един и същ: „Аз съм бежанка“. Грозната страна на живота, с която Акеч се е сблъскала още като дете я карат да бъде благодарна за малките неща, които има. А мотивацията й за развитие като супермодел, е семейството й. Адут Акеч се бори за приемане на различните лица в модния бизнес. Кориците на списания и подиумите са изпълнени с модели, които са излезли като от копирна машина и нейната цел е да промени това. 

3. Рамла Али - боксьорка 

Тя се ражда в Сомалия, но бяга със семейството си по време на гражданската война в африканската държава през 90-те години. Установяват се в Лондон, Англия. Рамла влиза с огромен ентусиазъм в училище, без да предполага за редовния тормоз, който я очаква. Връстниците й я обиждат заради теглото й. Това кара Рамла да влезе във фитнес залата, където скоро се среща с бокса. В ранна тийнейджърска възраст момичето се влюбва в учестения ритъм на сърцето си по време на тренировка, който я кара да се чувства жива. Майка й е твърдо против бокса още от стъпването на Рамла на ринга. Причините са много – неодобрение от мюсюлманската общност, твърде много показване на кожата по време на тренировки и състезания и др. Момичето обаче не се отказва и започва да тренира тайно. Решителността и трудът й са в основата на успехите й. Боксът я среща и с половинката й Ричард Мур, който е неин треньор. В екип с него тя се превръща в първата мюсюлманка, която печели боксова титла в Англия, след като представя държавата в Европейския шампионат по бокс за жени.

През 2017 г. в пиков момент на кариерата си, Рамла обяви, че ще представлява Сомалия като спортист, а не Англия. Този неин избор печели сърцата на много мюсюлмани. Тя ще бъде първият боксьор от африканската държава на Олимпийските игри през 2020 г. 

4. Ясинда Ардърн - министър-предстедателят на Нова Зенландия

Тя е най-младият премиер на страната. Започва политическата си кариера на 17 години. Още от малка Ясинда не се страхува да говори това, което мисли. Онова, което печели избирателите й, е искреното и топло отношение, с което подхожда към всекиго. Тя излезе в майчинство малко след като беше избрана за премиер на Нова Зенладния, но тази почивка не я отдалечи от избирателите й.

Тя е политик за пример, който говори искрено за всичко, в което вярва – опазването на климата, мултикултуризъм, мир. Трагедията през март тази година в Кристчърч, когато бяха атакувани две джамии и имаше около 50 жертви, сред които и малки деца разтърси целия свят. Тогава тя сърдечно изказа съболезнованията си към семействата на загиналите и отиде на място, за да им покаже подкрепата си. Любовта й към страната и всички хора в нея си личи от километри. Нейният отпечатък е ярък, а действията й вдъхновяващи.

5. Шинейд Бърк - учителка и писателка

Шинейд е висока едва 106 см, но е една от най-успелите жени. Родена е през 1990 г. в Ирландия. Освен учителка, и писателка тя е и инфлуенсър, но вместо да ни показва различни козметични продукти, ни вдъхновява да приемаме различните и да уважаваме всекиго. Шинейд отраства в семейство с нормални размери, а в училище е тормозена заради височината си. Тя обаче осъзнава, че ако има някаква пречка, няма да са другите, а тя самата. Ето защо Шинейд не се отказва от мечтите и идеите си. 

Шинейд е и активист в организацията „Малките хора на Ирландия“. Тя е основана от родителите й и цели да помага на всеки човек, който е с различна височина, да бъде уверен и да не позволява да го тормозят. В една от статиите си за Vogue Шинейд разказва за обидите и трудностите, през които е минала заради размерите си. Модата е нейна страст и това я превръща в първия „малък човек“, който минава по червения килим на MET Gala тази година. Шинейд Бърк влиза в „Силите на промяната“ заради вдъхновението, което представлява на толкова много хора по света.