Мартина Иванова - за Сатурновата дупка, фатализма, предизвикателството на трудностите и Сатурновата криза.

Често използваме термина Сатурнова дупка, а не съм сигурна, че хората знаят за какво точно става дума. Искаш ли да ни разкажеш малко?

Астрологията е една изключително точна и полезна наука, и разбирането й подпомага силно всяка терапевтична практика. Аз я изучавам любителски, но често посягам към нея, за да допълня разбирането си за един или друг процес, дълбочините на човешката психика и емоционален свят.

Планетата Сатурн често е недолюбвана, заради строгостта, сериозността и понякога разтърсващите и бурни преживявания, в който ни увлича и прекомерният фатализъм, с който хората са склонни да я увенчават. Сатурн е считан за злосторник, носещ нещастие, проблеми, страдания в живота на хората. Символизира необходимото зло, препятствията, които трябва да преодолеем, и законите, които трябва да научим, за да се справим с предизвикателствата на живота. Сатурн е господарят на авторитетите, рационалното мислене, строгостта, рамките, откровеността и истината, дългът, дисциплината, дори кармата. При него няма шест-пет. Нещата са сериозни и просто изискват да бъдат сложени по места.Терминът “Сатурнова дупка” се отнася до един период от около 40-ина дни преди рождения ден и 10-ина дена след това. Не е свързан непременно с положението на Сатурн в наталната карта, или в момента на всеки рожден ден, но е полезно да знаем къде се намира той, за да имаме по-дълбоко разбиране за процесите през които преминаваме. В този период, който наричаме Сатурнова дупка, обикновено сме склонни към апатия, депресия, желание да се затворим в себе си, трудно ни е, криво и дискомфортно.

Защо е свързана с рождената дата и само около рождения ден ли можем да паднем в нея?

Рожденият ден не е само дата в календара, указваща време за подаръци и празненства. Всеки пореден рожден ден бележи краят на един цикъл, и началото на нов. “Сатурнова криза”, или “Сатурното връщане” е може би по-точен термин. Всичко в живота ни се случва циклично. И подобни кризи са възможни не само около рождения ден, а при всяко приключване на един съществен житейски цикъл - на всеки седем години например, или на всеки 29 години. За малко повече от 28 години Сатурн прави пълна обиколка около Слънцето и се връща на мястото си в рождения хороскоп. Ако се върнем назад във времето, лесно можем да оразличим тези кризи в живота ни: завършването на 8-и клас да речем, кризата около 30-ата година, и т.н. Всеки един от тези периоди бележи важен етап от живота ни, тласка към равносметка, преосмисляне, към радикална промяна в личния и професионалния живот, минавайки дори през разрушителни и разтърсващи емоции, истинска житейска криза.

Често, независимо от личната натална карта и индивидуалните ни цикли на развитие, се случват времеви отрязъци, в които сякаш масово, всички полудяват. В този конкретен момент сега, това отново се случва. Силно осезаемо е напрежението, стресът, безжалостно напиращите болезнени теми в живота на хората. Можем да го отдадем отново на напрегнати планетарни аспекти, които влияят на всички ни, на определена енергетика, на земен цикъл, ако щете. На макро и микро ниво, светът функционира по един и същ начин – в цикличност.

Дали ще паднем в дупка обаче, дали Сатурн ще влезе в ролята на разрушител, или на мъдреца-учител, зависи от нас, от нагласата, с която посрещаме трудностите и предизвикателствата.  С една по-осъзната и спокойна нагласа, бихме могли, вместо да се загубим в трудностите, да съумеем да извлечем ползи от тях. Всяко голямо израстване се случва след големи трудности. Сатурн може да ни научи на търпение, дисциплина, откровеност пред самите себе си. Да ни подтикне да разровим прашните килери, да изхвърлим ненужното, да подредим живота, приоритетите, емоционалния си свят. И да започнем на чисто.

Как се излиза от Сатурновата криза?

Като на първо време не попадаш в нея. Но дори да си се поддал на апатията, трудностите и депресията, винаги има следваща стъпка. И това е част от цикличността. Можем да минем по-леко през тези периоди, като ги посрещаме осъзнато, давайки си сметка с какво се сблъскваме. Леката апатия и липсата на настроение около рождения ден могат лесно да се преодолеят с бърза равносметка, разчистване на стари вещи, приятелства, контакти, затормозяващи навици и дела. Освобождаването на пространство – физически, енергийно, емоционално – винаги дава усещане за лекота и свобода.

Виж към по-тежките житейски кризи трябва да се подходи отговорно. Това и изисква Сатурн – отговорност. Може да е дошло време на генерална равносметка и промяна на курса. И ако на човек му е трудно да се справи сам, е съвсем адекватно да потърси терапевтична помощ. Ето тук идват много на място техниките на енергийната психология ТЕС и Пренареждане на Матрицата. Ако ни е трудно да дефинираме какво не е наред и на място в живота ни, то с тези нежни и интуитивни техники, можем да погледнем в подсъзнателните ни модели, и променяйки ги, да изцелим най-затормозяващите травми в живота ни. Никой не обича трудностите, но те са неизбежна част от цикличността на живота. Страданието вече е въпрос на избор. Ако посрещаме трудностите като възможности, изучаваме ги и използваме като приливна вълна, която да ни издигне, ще минаваме с лекота през тях. И колкото и да е трудно, можем да се осланяме на мъдрите Соломонови думи: “И това ще мине”.