Холивуд се прости с актрисата и модел Сисели Тайсън, която почина тази седмица на 96-годишна възраст. Тя беше известна с ролите си на силна и независима чернокожа жена, които ѝ спечелиха три награди „Еми“ и номинация за „Оскар“. През 2019 г. Сисели получи и почетен „Оскар“ за цялостния си принос към американското кино.

Снимка: Getty Images

Тя е родена в нюйорския квартал Харлем на 19 декември 1924 г. Дъщеря е на емигранти пристигнали в страната 5 години по-рано.

Младата Сисели е открита от фотограф на списание „Ебъни“, което публикува снимки и статии за живота на чернокожите в САЩ. Тя става модел, а покрай това получава и първите си малки роли в телевизията.

Снимка: Getty Images

Актрисата постига най-голяма слава благодарение на филма „Sounder“ от 1972 г. и получава номинация за „Оскар“ за главна роля. Заедно с нея същата година е номинирана Даяна Рос. Това е историческо събитие, тъй като до този момент една единствена чернокожа жена е номинирана за главна роля (Дороти Дендридж през 1974 г.) и само двама чернокожи са получавали наградата „Оскар“ изобщо (Хати Макданиел и Сидни Поатие). Нито Сисели Тайсън, нито Даяна Рос печелят наградата. Всъщност ще минат почти 30 години, преди чернокожа актриса да получи „Оскар“ за главна роля (Холи Бери през 2001 г., която засега е единствената).

Снимка: Getty Images

Сисели Тайсън остава активна в актьорската кариера до края на живота си. Тя участва в наградения с „Оскар“ филм „Южнячки“ от 2011 г., а до миналата година участваше в хитовия сериал „Как да ни се размине за убийство“.

Сисели Тайсън с актьорския състав на филма "Южнячки"
Снимка: Getty Images

Паметта на актрисата беше почетена от доста извести личности в социалните мрежи, като Виола Дейвис и Опра Уинфри:

Виола Дейвис участва заедно със Сисели Тайсън в „Южнячки“ и в „Как да ни се размине за убийство“: "Накара ме да се чувствам обичана, забелязана и оценена в свят, в който сякаш има мантия невидимка върху нас, момичетата от тъмен шоколад."

Опра Уинфри изтъкна, че в живота си Сисели е била точно като в екранните си роли – никога не е правила компромиси.

„От това боли много. Сисели Тайсън беше моята първа екранна майка“, написа ЛеВар Бъртън, който е играл с нея във филма „Корени“. „Елегантност, топлота, красота, мъдрост, стил и благородство. Тя беше наистина величествена. Актриса от най-висок клас. Ще я обичам винаги, Почивай в мир.“

Тайлър Пери, режисьор на един от филмите на актрисата, сподели поредица от снимки с нея.

Създателката на сериала „Как да ни се размине за убийство“ Шонда Раймс също написа няколко думи за актрисата: „Тя беше невероятен човек. Това е ужасна загуба. От нея можеше да се научи толкова много. А аз имах нужда да се уча още. Благодарна съм за всеки момент. Силата ѝ достойнството ѝ ще са винаги с нас.

„Америка е имала много велики актриси, но никоя не е по-велика от Сисели Тайсън“, написа звездата от „Сексът и градът“ Синтия Никсън.