"Не подозираме колко сме силни, до момента когато единственият ни избор е да бъдем такива." - Боб Марли

LadyZONE.bg: Какво се промени във вас след като разбрахте, че синът Ви Борис е диагностициран с аутизъм?
Надежда Данабашева: "Всичко се промени – от ежедневието ми до това как възприемам света, зобикалящите ме хора, смисъла на съществуването ни дори. Неизбежно е подобен случай да не те промени. Същевременно не мога да кажа че е само в отрицателен смисъл, напротив, мисля че диагнозата на Борис ме направи по-добър човек, по- земен, по-внимателен и по- силен."

LadyZONE.bg: Какво ви научи живота за аутизма през последните години?
Надежда Данабашева: "До преди година и половина не знаех нищо за аутизма. Все още е така, нещата които съм научила са много малка част от това, което знаят по света за това състояние. Мисля, че всички ние тепърва ще научаваме още за аутистичния спектър, причините за неговата поява и начините за преодоляването на това състояние."

LadyZONE.bg: Според вас има ли случайни неща в живота? Защо?
Надежда Данабашева: "Има случайни неща. Би било нелогично да вярвам в обратното. От друга страна, аз съм много логичен човек, но ако ме питат дали вярвам в карма, съдба, Господ или някаква друга висша сила, отговорът ми е да. Ако ме питат дали е случайност че Борис се появи в нашето семейство и е аутист, също не мисля че е случайно. В тийнейджърските си години попаднах на една проповед, в която се казваше: "Бог няма да ви изпрати нещо, което не можете да понесете". Отдавна не слушам проповеди, но оттогава тези думи останаха запечатани в съзнанието ми. Смятам, че животът не ми поднася нещо, с което не мога да се справя. Напротив, предоставя ми това, защото съм единствената, която може да се справи с него. За мен Борис е дар." 

LadyZONE.bg: Довършете изречението: Силата на една жена е...
Надежда Данабашева: "Там където е силата на всеки човек - в сърцето, в ума, вътре в нас. За мен знанията и емоциите вървят ръка за ръка. И двете ни помагат в различни обстоятелства, изпитания - от тях си патим, от тях се учим и когато се налага, на тях се „облягаме”, за да изплуваме отново на повърхността. Ако имате помоща и подкрепата от семейството, приятелите, колегите… тогава сте истински богати, но ако човек не вярва в себе си, няма кой да му помогне, освен самият той - силата е в него."