Той е новият MasterChef на България. Изкушихме се да влезем виртуално в кухнята на Станислав Райчев и да му зададем неудобни въпроси като имат ли у дома тайно шкафче с вкусотии, които той и съпругата му крият от сина им, какви ястия най-често слага на семейната трапезата и с какви кулинарни умения е успял да спечели любовта на съпругата си.


Без какво не може вашата семейна трапеза поне веднъж в седмицата? Какво готвите най-често?
Задължително ядем риба поне два-три пъти в седмицата. Почти винаги имаме нещо месно на трапезата, защото протеинът е много важен. Както казваше шеф Михалчев „нещо не расте ли на кокал, не ми го хвали“.

Има ли храна, като джънк фууд или сладко например, които са забранени във вашия дом заради подрастващото човече, което скоро ще стане на 4 години?
Не, джънк фууд не му даваме и то не че забраняваме, а се опитваме да му обясняваме, че тези неща са много вредни, какво ще се случи с тялото му в последствие, за да може сам да си даде сметка, че това не е добре за него. Хубаво е обаче, че той не обича да яде сладко и шоколад. Опитваме да заместим сладкото с мед, плодове, обожава фрешове.

Снимка: Евгений Милов

Каза, че се стремите да се храните здравословно. Е, не може всичко да е толкова здравословно! С какво прегрешавате от време на време?
Обичаме да правим мъфини и малкият ги обожава. В тях слагаме често черен шоколад или кафява захар. Опитваме се обаче шоколадът да е натурален и в по-малки количества. Това е голямата борба на съвременния родител и затова гледаме личният пример да е такъв вкъщи.

Имате ли си тайно шкафче у дома, в което криете разни неща, за момента, в който малкият заспи?
По принцип имаме, да (смее се). Имаме и в него държим шоколад и други сладости.

И е нависоко, нали?
Да, но той вече се качва на стола, така че... ще трябва да променим мястото (смее се).

Разбрах вече, че жена ти не готви у вас. Защо не я допускаш в кухнята?
Преди много готвеше и също е много добра кулинарка, но когато поех инициативата и имах повече свободно време, съпругата ми доброволно се отказа. Тя помага с другата домакинска работа – чисти след мен в кухнята (смее се). И тя се включва, разбира се, както и синът ни, често си готвим тримата заедно и настава голяма забава.

Снимка: Евгений Милов

С кое ястие успя да я накараш да се влюби е теб?
В началото си приготвяхме много паста и може би с това я спечелих. Приготвях различни видове сосове, комбинирахме ги, дори си бях купил специална италианска книга, посветена на пастата.

За гурмето и за провалите в кухнята, за боба и пицата на баба му с много тесто, за първите стъпки в кулинарията, както и за следващите по-големи, които очакват Станислав Райчев – за всичко това можете да прочетете в кулинарния сайт на bTV – bistro.bg.