За Soko може да сте чували покрай хита й от 2007 г. "I'll Kill Her", но с годините интересните неща около родената в Бордо французойка само растяха – така например за името й се заговори по-сериозно след чудесното й изпълнение на Аугустин в едноименния филм от 2012 г., а гласът й може да ти е познат и като този на Изабел от филма на Спайк Джоунс „Her” от 2013 г. Напоследък около Soko се чудим какво означават всичките тези котки, шнорхели, огромни заешки глави и понички в последното й видео – “Ocean Of Tears”, но заснетият на VHS касетка клип определено не е нещо, което може да се види всеки ден. Това, плюс фактът, че певицата тръгва на европейско турне в подкрепа на новия й албум, който излиза на 2 март, веднага ни накараха да я потърсим, за да ни разкаже какво още да очакваме от нея.

 

Кой от траковете в албума “I Thought I Was an Alien” би записала отново в различен аранжимент?

Хммм... Всичките! Слушам го и мисля, че звуча толкова различно. Някак си е смущаващ! Може би бих оставила само няколко от песните точно такива, каквито са! Например, бих оставила по начина, по който са “I Just Want To Make It New With You” и „Might Be Dead By Tomorrow”. [смее се след всяко изречение]

 

Какви са мечтите, които диктуват твоята реалност?
Всичко, което си мечтая, се опитвам да се случи реално. Дори когато се преместих в Лос Анджелис преди седем години, беше след като си бях мечтала за това. Така че аз доста буквално следвам мечтите си!

 

Какви бяха концепцията и вдъхновението ти да направите клипа към сингъла “Ocean Of Tears” по този начин?

Исках да възпроизвежда състоянието на съзнанието ми, такова каквото беше, когато написах песента – много напушена, без страх от нищо и без притеснение да се изправя срещу детските си демони! – така че исках да е нещо като детинско видео. Зайчетата в клипа са един вид намигване към „Алиса в Страната на чудесата”. Защото тя плаче толкова много, че започва да се дави в океан от собствените си сълзи. Което е това, което си мислех, че ще се случи с мен, когато написах песента.

 

“Ocean Of Tears” има по-динамично звучене от песните в предния ти албум “I Thought I Was an Alien”. Какво да очакваме от другите парчета в предстоящия ти албум "My Dreams Dictate My Reality”?

Ами някои песни са супер мечтателни, звукът е доста пространствен... Някои от песните са доста пост пънк, готик. Определено има по-оптимистични парчета. Последната песен в албума се нарича „Keaton's Song” и има звучене като от първия ми албум. Всичко е все още много лично и мрачно, както и автобиографично.

 

Казваш в интервю, че личните ти преживявания вдъхновяват първоначално музиката, която започваш да правиш. Така ли е и в новите песни от предстоящия ти албум "Моите мечти диктуват моята реалност"?
Да, със сигурност. Не мога да пиша за нещо, което не познавам. Начинът, по който пиша, е толкова витален и е като нужда да изкарам емоциите си от мен и да ги оставя на хартия – завинаги в песни, като музикален отпечатък на тъмните страни на мозъка ми!

 

В песента “I Just Want To Make It New With You” ти пееш “But I will write you songs, just to prove you that I love you”. Обичаш кого?

[смее се] Всъщност написах тази песен за Ariel Pink навремето. Но е и също това, което правя за хората, които обичам като цяло. Пиша песни за това как съм прецакана.

 

Кой те вдъхнови за лириките “Though you're a god to me” от песента “Treat Your Woman Right”?

Това беше Alex Ebert от „Edward Sharpe and The Magnetic Zeros”, с когото излизахме. Той беше култивира такава ала „Исус Христос” визия, че всеки го нападаше за това, че си мисли, че е бог!

 

Ще дойда в Берлин на 12 март за концерта ти, който е част от европейското ти турне за 2015 г. Какво да очаквам?

О, човече, на първо място, ела да ме прегърнеш! Второ, надявам се да имаш най-доброто изкарване и да си изплачеш очите! Бам!

 

Имаш ли музи? Кои и защо?

Нямам една постоянна муза. Те се сменят от време на време. Но колкото и да е странно, за този последен албум, има само двама такива души, за които написах песните си. Те все още означават всичко за мен и до ден днешен.

 

Търся те за това интервю от България и съм любопитен дали планираш да направиш турне и в Източна Европа в бъдеще?

Никога не съм била там... Бих искала с удоволствие. Само ме поканете!

 

Разкажи ми за живота ти и забавните моменти в Лос Анджелис.

Преди две вечери снимах VHS видео клип за нова песен, наречена "Temporary Mood Swings" и поканих един куп приятели да дойдат с мен до една супер съборена автомивка в Silver Lake. Ясно беше, че снимахме без разрешение... Беше доста невероятно и е лудост, колко лесно е да се наговорите с приятелите си, за да правите странни арт неща в Лос Анджелис. Всеки е винаги готов за приключения и откачени забавления!