През последните години телевизионните зрители имаха възможност да гледат великолепната Саманта Мортън в ролята на жестоката и неуравновесена Алфа от сериала „Живите мъртви“. Алфа е един от най-плашещите персонажи в постапокалиптичната поредица, а интересното е, че реалният живот на актрисата също включва някои много тежки епизоди и моменти с насилие.

Саманта Мортън с избръсната глава за снимките на "Живите мъртви"
Снимка: Getty Images

Преди време Саманта Мортън, която има два номинации за „Оскар“ в кариерата си, разкри, че като тийнейджър ѝ е било повдигнато обвинение в опит за убийство. Тази седмица актрисата даде повече информация за това любопитно събитие от миналото си.

Снимка: Getty Images

Актрисата, чиито родители са от полски произход, е родена във Великобритания през 1977 г. в бедно работническо семейства. Тя има още шестима братя и сестри. Когато Саманта е на 8 години, социалните я отвеждат от семейството ѝ, след като преценяват, че родителите ѝ не могат да отглеждат децата си. Баща ѝ е агресивен алкохолик, а майка ѝ живее с друг мъж, с когото имат изпълнена с насилие връзка. След като я отвеждат, Саманта никога отново не живее с родителите си.

Момичето прекарва следващите години като се мести от едно приемно семейство на друго. С нея винаги и има и други деца, които тя не познава, а приемните родители никога не ѝ дават любовта, което всяко дете заслужава.

Саманта Мортън във филма "Сладък и гладен"
Снимка: Getty Images

Когато е на 14 години Саманта живее с още две деца при приемни родители, които се държат ужасно с тях. Едно от нещата, които актрисата си спомня най-добре от това място е, че са заключвали хладилника с катинар, за да не могат децата да се хранят без разрешение.

Един ден, след като се прибира от нощно парти и след употреба на наркотици, 14-годишната Саманта видяла, че някой е тормозил по-малкото момче в приемния им дом. След като разбрала, че виновна за страданието му е другото момиче в къщата, Саманта Мортън грабнала нож и заплашила, че ще я убие:

Нещо в мен се пречупи и ѝ казах, че ще я убия. Не я нараних, дори не съм я докоснала, но казах думите и сега съжалявам.

Приемните родители на Саманта я предали в полицията и момичето останало три дни в ареста в килия за възрастни.

Тогава бях изплашена до смърт, а днес съжалявам за ужаса, който ѝ причиних. Всички ние бяхме тормозени. Тя самата беше дете. Никой не се грижеше за нас както трябва и никога не бяхме в безопасност.

Актрисата държи да е ясно, че в никакъв случай не оправдава действията си:

Не беше самозащита. Бях бясна на цялата система.

Това преживяване кара Мортън да се замисли за бъдещето си и момичето решава, че иска да стане актриса. Мортън получава малки роли в различни британски телевизионни сериали, след това и в киното.

Саманта Мортън във филма "Сладък и гладен"
Снимка: Getty Images

В крайна сметка кариерата ѝ я среща с някои от най-големите режисьори в света, като Уди Алън и Стивън Спилбърг. През 2000 г. получава номинация „Оскар“ за поддържаща роля във филма „Сладък и гладен“, а през 2004 г. за главна роля във „В Америка“.

Снимка: Getty Images

През 2008 г. получава награда „Златен глобус“ за поддържаща роля във филма „Лонгфорд“.

Снимка: Getty Images

Днес актрисата е на 43 години и има три деца. Случката отпреди почти 30 години е далеч в миналото, но Саманта Мортън продължава да съжалява за поведението си и да е благодарна, че е успяла да се измъкне от тежката ситуация, в която се е намирала.