LadyZONE.bg: Какво е за вас кулинарията? От колко време се занимавате с нея?
Бояна Рачева: Кулинарията за мен е начин на живот. Още от малка обичам храната и съответно винаги съм се въртяла покрай бабите, за да им помагам докато готвят. И двете ми баби са големи кулинари и винаги са приготвяли разнообразна и вкусна храна – за разлика от майка ми, на която не й оставаше време да готви често. Заедно с мен тя открива нови хоризонти, екпериментирайки и смесвайки нетрадиционни вкусове.
Няма да забравя едно ястие с пилешко месо, сини сливи, ябълки и мандарини – това е нейна авторска рецепта, изготвена най-вероятно от оскъдното съдържание на хладилника. Като пораснах ми се наложи да започна да готвя сама, тъй като от рано заживях самостоятелно. Както вече споменах, обичам храната и не се задоволявам с това да ям едно и също нещо всеки ден. Започнах да си приготвям каквото ми се яде, търсейки нови рецепти или взимайки пример от майка си – съставяйки гозби с продуктите от хладилника.

LadyZONE.bg: Как се роди идеята за кулинарното училище?
Бояна Рачева: Идеята за съжаление не е наша, а на един приятел (Шеф Ангел Димитров), който основа училището, но в последствие му се наложи да замине за чужбина и търсеше достоен(ни) правоприемник(ци). Искаше училището да продължава да се развива и да приобщава хора, които споделят идеята, че готвенето е забавно и е важна част от ежедневието ни.
Стечение на обстоятелствата, той предложи на нас (моят партньор в живота, работата и всичко останало - Борис Тасев).
След кратък размисъл приехме предизвикателството. По това време училището се помещаваше в едно малко апартаментче в долни Лозенец. Беше доста дискомфортно място за подобен тип дейност и ни стана ясно, че ще трябва да се преместим възможно най-скоро.
Девет месеца по-късно намерихме подходящо помещение в горната част на Лозенец и се преместихме за броени дни. От 60 м2 минахме на 200 м2 площ, което автоматично откри пред нас нови хоризонти и пространство за експерименти. Започнахме да правим курсове всеки ден и да предлагаме нови и нови идеи на хората, които се интересуват малко или много от кулинария.
Когато след година Ангел се върна на почивка в България мисля, че остана приятно изненадан от постиженията ни.

LadyZONE.bg: Какви са предизвикателствата в тази сфера?
Бояна Рачева: Най-голямото предизвикателство са нашите клиенти. При нас идват най-различни хора, на различни възрасти и начини на мислене.
За да протичат гладко и благоприятно курсовете тези хора трябва да се сработят и да намерят общ език. Разбира се това е храната. Тя сплотява изключително много и само след две посещения (курса) групата от непознати, става приятелска и всички те работят в екипност.
Разбира се има и множество други предизвикателства, както във всеки един бизнес. Все още хранителната култура у нас е доста ниска, което обуславя и скучните, еднообразни и нискокачествени продукти по магазините.
Набавянето на хубави и качествени продукти, които с чиста съвест мога да препоръчаме на клиентите е доста трудно. Смея да твърдя, че съвестно подбираме всички продукти – редно е те да са висококачествени, защото нашето здраве се обуславя от това какво слагаме в стомаха си, а и няма как да сготвиш нещо вкусно с неправилните продукти.