Покрай наградите „Оскар“ от години се говори за липсата на расово и етническо разнообразие. Но всъщност най-пренебрегваната група са жените зад камера. В цялата над 90-годишна история на наградите само 16 филма, режисирани от жени, са стигали до номинация в категорията за филм на годината и само 7 жени някога са стигали до номинация за режисура, като две от тях са тази година.

Снимка: Getty Images

Без съмнение една от режисьорките, които привлякоха най-голямо внимание, беше младата Грета Гъруиг. Не само заради успехите си (режисирани от нея филми две поредни години стигнаха до номинацията за филм на годината), но и заради изненадващото пренебрегване от страна на Академията (тя не получи нито една от трите награди, за които беше номинирана).

Всички прогнози сочат, че тази година нещата ще се променят и „Оскар“-ът за режисура ще отиде при жена - за пръв път от повече от десетилетие и едва за втори път в цялата историята на наградите. И макар Грета Гъруиг да не сред номинираните, не бива да забравяме, че тя е сред жените зад камера, които проправиха пътя на фаворитките тази година – Клои Джао и Емералд Фенел.

Коя е Грета Гъруиг

Снимка: Getty Images

Тя е само на 37 години, но вече е едно от най-обсъжданите имена в Холивуд. Започва кариерата си като актриса през 2006 г., но макар да има една номинация за „Златен глобус“, актьорската ѝ кариера бледнее пред това, което постига по-късно.

Снимка: Getty Images

През 2008 г. Грета за пръв път се изяви като режисьор в независимия филм „Нощи и уикенди“, по който работи с Джо Сванберг. Филмът не постигна особен успех, но явно е бил добра школа за начинаещата режисьорка.

Снимка: Getty Images

През 2017 г. Грета Гъруиг режисира първия си самостоятелен филм, който моментално я нареди сред най-известните режисьори в Холивуд. „Лейди Бърд“, с участието на Сърша Ронан, беше един от най-обсъжданите филми на годината. Историята за младото момиче, което търси индивидуалност беше номинирана за 5 награди „Оскар“, сред които за филм на годината и за режисура. В крайна сметка не успя да спечели нито една от наградите.

“Лейди Бърд“ – соловият режисьорски дебют на Грета Гъруиг, който стана един от най-добрите филми на десетилетието

Снимка: imdb.com

След излизането си „Лейди Бърд“ беше определен от критиците като един от най-добрите филми не само на 2017 г., но и на второто десетилетие на 21 век.

Филмът е почти биографичен, макар и нищо в него да не се е случило на самата Грета. Тя по-скоро е искала да пресъздаде спомените за емоциите си, докато е расла. Първоначално сценарият, който Грета Гъруиг пише, е дълъг 350 страници и се нарича „Майки и дъщери“.

Снимка: Getty Images

Съвсем случайно Грета намира и перфектната актриса за главната роля. Докато е на Международния филмов фестивал в Торонто се запознава с актрисата Сърша Ронан. Вечерта ѝ показва сценария за филма си и ѝ дава да прочете ролята на главната героиня. Още на втората страница осъзнава, че е намерила перфектната Лейди Бърд.

Снимка: imdb.com

След излизането си „Лейди Бърд“ успя да постигне сравнително голям финансов успех (близо 80 млн. долара от продажба на билети при бюджет от 10 млн. долара) и огромно признание от страна на критиците.

Снимка: imdb.com

Невероятен успех за млада режисьорка, която е в самото начало на творческия си път. След „Лейди Бърд“ Грета Гъруиг направи успешния „Малки жени“, а през 2022 г. очакваме и филма ѝ „Барби“, в който звезда ще е Марго Роби.

Снимка: Getty Images

Какво направи „Лейди Бърд“ толкова успешен и защо мнозина са убедени, че филмът заслужаваше да стане филм на годината на церемонията по раздаването на „Оскар“-ите през 2018 г. може да разберете сами, ако гледате филма по bTV Cinema тази вечер от 21 часа.

За да допълним усещането и да ви потопим напълно в света на голямото кино, ви предлагаме да следите програмата на bTV Cinema, която през април включва 10 телевизионни премиери за България, над 60 топ заглавия от света на Академията, качествено кино всяка вечер от 21 ч. до след полунощ.

  • Филмов цитат на деня: "Добрият Уил Хънтинг"
  • Филмов цитат на деня: "Мостовете на Медисън"
  • „Различните Оскари“, епизод 7: И Оскари 2021 отиват при...
  • Салма Хайек и Антъни Хопкинс отпразнуваха втория "Оскар" на актьора с танци (ВИДЕО)
  • Филмов цитат на деня: "Американски прелести"
  • Мария Бакалова и Парис Хилтън хванати за ръка на партито след Оскарите
  • Леонардо ди Каприо вместо Мадс Микелсен: Задава се американско "Още по едно"
  • Скот Рудин е новият Харви Уайнстийн: "Истинско чудовище"
  • Филмов цитат на деня: "Джуно"
  • 5-те изумително красиви рокли, с които Мария Бакалова впечатли всички