Ралица Височкова е ембриолог в МЦРМ "Радост", гр. Варна. Тя работи в клиниката от момента на създаването й, като същевременно има и 5-годишен стаж в областта на асистираната репродукция.

Благодарим й за ценното време, което тя ни отдели, за да ни разходи из чудната вселена на своята професия. Как преминава денят на един ембриолог, какво е онова, което осмиля човешкия живот и за бъдещето на една кампания в услуга на семействата с репродуктивни проблеми, виже в интервюто, което Ралица Височкова даде специално за LadyZone:

Клиниката, в която работите, участва в кампанията "Любовта е действие", създадена в подкрепа на двойки с репродуктивни проблеми. Как и защо се съгласихте да участвате?
Когато за пръв път разбрахме за кампанията, а това беше миналата година, вече беше късно да заявим желание за участие. Затова тази година побързахме да се свържем с организаторите и да задвижим нещата. При нас всекидневно идват хора, чиято единствена мечта е да се сдобият със собствена рожба. Някои пациенти нямат финансова възможност, а вече са изчерпали безплатните си опити към Центъра за асистирана репродукция. Други не отговарят на изискванията за кандидатстване към ЦАР, поради неизяснени причини за стерилитет, и тази кампания е един шанс за тях. Желанието да сме полезни в тази кауза е това, което ни стимулира.

Голям ли е интересът към кампанията? Имате ли наблюдения над количеството желаещи да участват в нея и съответно над тези, които искат да бъдат приети във вашия център?
Интересът към кампанията и към нашата клиника безспорно е голям. Това е нова, оборудвана с модерна техника клиника, в която работят специалисти, доказани от години в областта на репродуктивната медицина. Освен това МЦРМ "Радост" е единствената, участваща в кампанията клиника, локализирана извън столицата. Всички тези предпоставки са важни за пациента при избор на клиника и специалист.  
Нараства ли броят на двойките с репродуктивни проблеми, търсещи вашата подкрепа?
За съжаление, да. Броят на пациентите, имащи нужда от специализирана помощ в борбата с инфертилитета все повече се увеличава. Най-трагичното е, че възрастта прогресивно намалява, т.е. все повече двойки в ранна репродуктивна възраст идват с проблем. От създаването на клиниката до сега броят на пациентите ни се е увеличил около три пъти. Някои двойки успешно постигат бременност след провеждане на подходящо лечение, при други се стига до различни методи на асистирана репродукция.

Как преминава денят на един специалист - ембриолог, работещ в ин витро център?
Бързо и интересно. Всеки работен ден започва с профилактика на уредите в лабораторията, след което всеки един от нас поема своите ангажименти. Ние сме трима ембриолози, покриващи андрологична и ембриологична лаборатории – един поема изследванията на мъжа за деня, докато другите двама поемат пункциите и трансферите. Всекидневно комуникираме с пациенти относно развитието на техните ембриони, резултати от техни изследвания или напътствия и въпроси по време на цялата им ин витро процедура. Освен това имаме и много административна работа, и като цяло не ни остава никакво свободно време. Но въпреки тази натовареност, работата за нас е удоволствие, защото да си полезен, да правиш добро и да виждаш радостта и благодарността в очите на пациентите, да преживяваш с тях собственото им щастие е неописуемо. Това е нашият стимул, това е нашата енергия за работа.