Бившият италиански премиер Силвио Берлускони почина на 86 години, съобщава Би Би Си. От четири дни той беше в миланска болница.

Той е роден на 29 септември 1936 г. в Милано в семейството на банков чиновник и домакиня. След началното училище родителите му го записват в католически колеж, като още тогава проявява предприемаческия си дух, като помага срещу заплащане на съучениците си.

Берлускони учи право в Миланския държавен университет. В студентските си години работи като фотограф и търгува с дребна техника, за да се издържа. Той създава и музикална група, в която е солист и свири на контрабас. През 1961 г. Силвио Берлускони завършва с отличие Юридическия факултет на Миланския държавен университет. За дипломната си работа той получава награда от фирмата "Манцони" от два милиона лири, както и предложение за работа, предаде БТА.

С дъщеря си Барбара през 2005 г.
Снимка: Getty Images

 

През 1961 г. заедно с приятел на баща си, банкер, Силвио Берлускони основава фирмата "Обединени милански строежи". През 1963 г. той създава собствена компания "Едилнорд", която се занимава с изграждането на жилищни комплекси, близо до Милано. Най-известният му проект е строежът на жилищния комплекс "Милано 2". Чрез кабелния телевизионен канал за жителите на "Милано 2", който създава в края на 60-те години на 20 век Силвио Берлускони навлиза в света на телевизията.

На 21 март 1975 г. Силвио Берлускони създава компанията "Фининвест", която в периода 1982-1984 г. купува частните телевизии "Рете 4" и "Италия 1", превръщайки ги в основен конкурент на националната телевизия РАИ. По-късно основава телевизия "Канале 5". Всички те са обединени в холдинга "Медиасет", част от финансово-промишлената група "Фининвест". През 1980 г. строителството заема 60 процента от дейността на "Фининвест". През 1985 г. 85 процента от капитала на групата вече се формира от телевизионна дейност.

Синът му Пиер през 2009 г.
Снимка: Getty Images

 

През 1977 г. Силвио Берлускони е удостоен от президента на Италия Джовани Леоне с Ордена за заслуги към труда и титлата кавалер, откъдето му остава прозвището "Кавалерът". На 19 март 2014 г. в писмо до италианската Федерация на кавалерите на труда Берлускони се отказва от ордена във връзка с потвърдената на 1 август 2013 г. присъда от Върховния касационен съд по делото "Медиасет" за данъчни измами в особено голям размер, по което освен лишаване от свобода му е забранено да заема и публични длъжности. Съгласно италианския наказателен кодекс осъденият губи академични степени и звания, титли, награди и други отличия. Отказвайки се от отличието, Берускони избягва официалното изключване от организацията и президентския указ за отнемане на държавната награда.

До началото на 90-те години на 20 век под негов контрол са и най-голямото издателство "Мондадори", веригата супермаркети "Станда", компютърни и застрахователни компании, финансовата група "Медиоланум". Общо "Фининвест" обединява повече от 100 компании, превръщайки се в една от най-големите частни корпорации в Италия.

Милан печели купата Берлускони през 2011 г.
Снимка: Getty Images

 

През 1986 г. Силвио Берлускони купува и любимия си футболен отбор "Милан" и става негов президент. По това време отборът е аутсайдер, но инвестирайки в нови играчи, рекламирайки и привличайки видни треньори, Силвио Берлускони успява да направи клуба един от най-успешните в историята на италианския футбол. През април 2017 г. Берлускони продава 99,9 процента дял в клуба на китайски консорциум за обща сделка от 740 милиона евро. През 2018 г. Силвио Берлускони става собственик на футболния клуб "Монца".

Стремителният му възход винаги е съпроводен с въпроса за произхода на богатството му, на който той винаги отговаря уклончиво. Според сп. "Форбс" личното състояние на Силвио Берлускони се оценява на 7,3 милиарда долара, а през 2021 г. той е бил шестият най-богат човек в Италия и на 318-о място по богатство в света.

Силвио Берлускони има пет деца – двама синове и три дъщери от два брака, 17 внуци и един правнук.