Нина Каменова Добрева – това е рожденото име на актрисата, станала известна с участието си в сериала „Дневниците на вампира“, която днес навършва 31 години. Родена в България, Нина много рядко се връща тук. Обвиняват я, че се крие от българските журналисти. Истината е, че стъпва на българска почва за толкова кратко, че пази времето си за най-близките и просто няма свободни минути, които да сподели с медиите. 

Семейството заминава за Канада, когато Нина е на 1 годинка. С идването на демокрацията майка й се надява, че нещата в родината ще се променят и ще тръгнат към по-добро, но след кратко време все пак опаковат багажа си и заминават с надежди към новото място.

Родината, която става мащеха

Първи заминава бащата, след това майката, заедно с двете деца. На първата им Коледа семейството е толкова бедно, че нямат пари да си купят елха. Отрязват клон от дърво в парка и майка й го украсява с изрезки от списание.
 
На 14 години Нина пожелава да се запише в актьорско училище. Майка й не била съвсем съгласна, защото било доста скъпо. Съгласява се когато лично се среща с актьор, който ще преподава там. Оказва се, че това не е просто училище за актьорска игра, а е включено изучаване на исторически епохи, писане на есета, психология, за да се проучи човекът в детайли и да се изгради персонажът и т.н. Преподавателите в това училище я насочват към няколко агента, с които да работи. Разбира се, я предупреждават, че агентите много трудно приемат да работят с деца, ако те не са завършени актьори. Късметът явно е на нейна страна в този момент, защото и тримата агенти, с които се свързва, пожелават да работят с нея. Прави избора си, без да се съобрази с този на майка си. Но и тя я оставя сама да вземе решение, за да носи и отговорността от последствията им. Първият снимачен ангажимент на Нина е в реклама на обувки, в която се появява с червен клоунски нос.

Майка й е първият човек, на когото споделя, че иска да стане актриса, и то сериозно, а не като обикновен момичешки каприз. В началото се притеснява от избора си, защото го намира за суетен. Все пак почти всяко малко момиченце иска да е известно и да участва във филми. Желанието й е толкова силно, че е готова да остане участник само в театралната трупа към местната църква, ако нещата не й потръгнат. Тази решителност провокира и майка й да даде повече кредит на доверие в избора.

На 19 години Нина заминава за САЩ. С майка си са много близки и поддържат контакт дори когато не са в една държава. Помежду си двете си говорят на български. Майка й е особено щастлива, че Нина е успяла да запази езика, да говори и да пише на него, пък макар и с малки грешки.

Снимка: Getty ImagesНа следващата страница можете да прочетете защо Нина Добрева става Добрев