Една от последните живи легенди на италианското и световното кино излиза на нова сцена – политическата. 95-годишната Джина Лолобриджида обяви намерението си да се кандидатира за италианския сенат.

Снимка: Getty Images

Тя ще участва в изборите, които са следващия месец и ще е кандидат на новосъздадената партия „Italia Sovrana e Popolare“.

Снимка: Getty Images

„Уморих се да слушам политици, които спорят помежду си без да кажат нищо важно“, обясни тя решението си пред италианските медии. „Ще се боря хората сами да вземат решенията – от здравеопазването до съдебната система. Италия е в лошо състояние и искам да направя нещо добро и положително.“

Това не е първият опит на голямата актриса в политиката. През 1999 г. тя се кандидатира за място в Европейския парламент, но не беше избрана.

Коя е Джина Лолобриджида?

Снимка: Getty Images

Джина Лолобриджида е родена през 1927 г. и красотата ѝ не остава незабелязана. През 1947 г. става трета в конкурса „Мис Италия“. Тя става актриса и започва да играе в италиански филми и сериали, преди да бъде забелязана от легендарния продуцент Хауърд Хюс (същият, чиято роля Леонардо ди Каприо изигра в „Авиаторът“), който ѝ предлага договор.

Снимка: Getty Images

Лолобриджида започва да се снима в американски продукции през 1954 г. и играе заедно с някои от най-великите актьори от това време. През 70-те и 80-те години кариерата ѝ започва да залязва и актрисата се снима предимно в малки телевизионни роли.

Снимка: Getty Images

Освен актриса, Джина Лолобриджида също така е и режисьор, продуцент и журналист. През 1972 г. прави най-успешния си документален филм „Ritratto di Fidel“, в който разговаря с кубинския лидер Фидел Кастро.

Снимка: Getty Images

Ако бъде избрана в сената на 95-годишна възраст, Джина ще бъде един от най-възрастните политици в света.