След церемонията по награждаване на Superbrands 2015, по време на която за пети път глобалната организация връчи призове на най-силните потребителски и бизнес марки на българския пазар, се срещахме с Димитър Бербатов. Име, което не само обогати българския футбол, но и получи награда, същата вечер, за приноса му при развитието на младите таланти в страната чрез едноименната му фондация.

Звездната ни среща бе кратка, но изпълнена с вяра, любов и надежда за големите български таланти. От интервюто, което следва ще научите повече за Димитър Бербатов, неговата фондация, дъщерите му и още интересни факти свързани със страната и българските таланти.

Ladyzone.bg - По време на снимките на годишния календар, осъществен от Фондация "Димитър Бербатов" и Първа Инвестиционна Банка в подкрепа на младите български таланти, се запознахме с част от децата, чиито дарби са в различни сфери (науки, музика, танци, спорт и др.). Според вас коя е артистична сфера, които има най-много потенциал за развитие в България? Какви са възможностите у нас?

Димитър Бербатов - Тъй като съм тясно свързан със спорта, и това е моето поле за изява, голяма част от времето ми е обвързано с това да наблюдавам как се развиват спортните таланти в България. Има поле за изява, не е невъзможно. Чрез фондацията аз давам поле за изява на доста талантливи деца не само в спорта, в различни сфери и те се опитват по най-добрия начин да се развиват. Ако хората, които проявят интерес видят за какви таланти става въпрос, наистина ще се чувстват доста горди. Аз съм горд. Това са деца, които се надявам да успеят в избраните от тях сфери, защото както знаем, като малко искаме да бъдем много неща – малцина от нас съумяват да направят кариера от детските си мечти.

Разпознавате ли се в едно или повече от тях? 

Не. Времената са различни. Когато бях на тяхната възраст беше едно, сега е друго. Смея да твърдя, че днешните деца са много по-умни, умели и много по-осъзнати от нас. До определена степен, на тях им е малко по-лесно, отколкото на нас ни е било, но за сметка на това съвремието в което живее е нож с две остриета.

Днес се старая да им помагам, защото ако я нямаше фондацията, може би, нямаше да могат да изпъкнат по начина, по който привличат вниманието в момента. Вярвам, че сме в правилната посока. От тях зависи дали ще поемат и продължат по правилния път и най-вече от семейството. Аз и преди съм го споделял – родителите играят основна роля в развитието и себереализацията на едно дете.

Какво бихте посъветвали родителите на надарени с талант деца?

В последно време наблюдавам една свръхамбиция от страна на родителите, която не е здравословна нито за децата, нито за техните таланти и развитие в определена сфера. Примери много, ще има много още в бъдеще. Затова родителите трябва...