Тази нощ актрисата Лора Дърн има двоен повод да празнува. Тя не само успя да спечели наградата "Оскар" за пръв път (след 2 неуспешни опита през последните 28 години), но и това се случи точно вечерта преди 53-ия ѝ рожден ден. Актрисата определено няма да забрави тази церемония.

Лора беше отличена за ролята си във филма "Брачна история", където играе адвокат и си партнира със Скарлет Йохансон. И макар Скарлет и филмовият ѝ съпруг Адам Драйвър също да бяха номинирани, единствено Лора Дърн успя да получи "Оскар" и да отсрами стрийминг платформата Netflix.

Актриса по наследство

Изглежда че пътят на Лора в киното е бил предопределен още откакто е била дете. Тя е дъщеря на актьора Брус Дърн (номиниран за "Оскар" два пъти) и на актрисата Даян Лад (номинирана за "Оскар" 3 пъти).

Първото участие на екрана за Лора е едва на 6-годишна възраст, когато има малка роля във филма "Бяла мълния" през 1973 г. Година по-късно получава и първия си актьорски кредит във филма "Алис вече не живее тук".

Снимка: Getty Images

През 1992 г. Лора Дърн получава първата си номинация за "Оскар" в "Палавата Роуз". Това се случва година преди да се появи в най-известната си роля - на специалистката по палеоботаника в хита "Джурасик Парк".

Втората ѝ номинация е през 2015 г. за филма "Моята разходка в дивото", но и този път ѝ се изплъзва. Трябва да минат още 5 години, за да грабне статуетката.

"Брачна история" и "Малки жени"

Двете ѝ роли от миналата година, които накараха много погледи да се насочат към Дърн и помогнаха за спечелването на "Оскар"-а изглеждат твърде различни, но имат нещо общо помежду си. Режисьорката на "Малки жени" Грета Гъруиг" и този на "Брачна история" Ноа Баумбах са семейство и актрисата използва възможността да им благодари.

Снимка: Getty Images

След наградата "Оскар" бъдещето на Лора Дърн в Холивуд изглежда сигурно. Засега обаче най-вълнуващото, което можем да очакваме от нея е да се завърне в ролята си от "Джурасик парк" през 2021 г.