В началото на важната предолимпийска 2019 година в художествената гимнастика у нас настъпи мир. Председателят на федерацията Илиана Раева и Нешка Робева загърбиха враждата си и си протегнаха ръце за съвместна работа. Поводът за заравянето на томахавката стана грацията Лъчезара Пекова - една от младите надежди за успех на Олимпиадата в Париж през 2024.

Специално за LadyZone.bg Нешка Робева коментира това обединение в името на спорта: "Мисля, че президентът на една федерация трябва да бъде точно това –обединяваща фигура. А успехът е за всички и най-вече за България. При всяко положение мирът ще даде спокойствие и градивност в работата. Хубаво е, когато става въпрос за представянето на страната, да се обединят всички сили. Недоразумения винаги може да има, когато има разум и добра воля, те не са непреодолими."

По подготовката на Лъчезара тя работи в екип с Лушка Бъчварова. Тъй като в момента Робева има здравословни проблеми с гимнастичката работи и Валя Симеонова, както и балетния педагог Цвети Петкова. Треньорката признава, че е доволна от настоящето партньорство и взаимните компромиси, които учат всички на много.

"Задачата, която си бях поставила беше да подготвя Лъчи, Лея, Рейчи и Сиби за Националния отбор. Успяхме с двете момичета. Когато попитах Илияна, мога ли да продължа работата си с Лъчезара и тя даде съгласието си - бях щастлива. Мисля, че Илиана израсна, аз помъдрявам - малко по малко. Ако децата слушаха съветите на родителите си, щяха да имат по-малко разочарования, но и прогресът щеше да е по-бавен. Децата тръгват със самочувствието и енергията на младостта и с безразсъдството на неопитността. Докато стигнат до стената... Е, когато разберат, че с глава не могат да я разбият се сещат за съветите на родителите. Но са извървели. Своя път и са добили собствен опит."

В изявлението си още през януари Раева подчерта, че Робева е единственият треньор, за когото тя би нарушила регламента и за никой друг. "С успехите си и историята, която е написала в българската и световна гимнастика, Нешка Робева е извоювала правото си да подготвя сама състезателите си!", обяви председателят на федерацията по художествена гимнастика.

От своя страна Робева коментира тези нейни думи така: "Като треньор на националния ни отбор, изработвах и плановете, и регламентите. Планът не е догма, той може и трябва да се променя в съответствие с развитието и състоянието на гимнастичката. С регламентите е по-сложно. Те не бива да се променят в своята същност – тогава когато става въпрос за участие в контролни и други състезания, от които се определят състави, но когато става въпрос да се осигури по-добра подготовка на състезателката промените са необходими. Лъчезара се подготвя по план приет от главния мениджър на отбора, един път в седмицата тя отива на "Раковски", за да бъде упражнен текущ контрол. Лъчи е редовна ученичка, а училището й е близо до "Герена", по-разумно е да остане да се подготвя там, още повече, че има и добри условия."

Робева е на мнение, че грацията Лъчезара Пекова е още малка и няма за къде да се бърза. А колко действително е важна тази предолимпийска 2019-а година за всички? Треньорката е категорична - много. "За едни, като последен шанс. За други, като възможност. Не бива да се изключва конкуренцията на младите. Никой не бива да лежи на старата си слава. В момента конкуренцията в НО става все по-силна и това безспорно е предпоставка за по-високи резултати."