Тя е адвокат, стипендиант на Фулбрайт и стажант в CDC, докторант в УНСС, гост докторант в Бристол, майка и жена, която тренирапоне 5 пъти седмично. Точно тя ще излезе на 7 март в Зала 1 на НДК, за да разсмее всички, дошли да получат своята доза забавление. 

Мария Шаркова е един от гостите на най-големия стенд-ъп - One Night Stand 2024. Заедно с още 6 жени, те ще споделят своите силни лични истории, пречупвайки трудното и сложното през смях. Така винаги е по-леко.  

 

Нямаше как нейните сериозни занимания да не ни провокират да я попитаме къде е мястото на чувството за хумор във всичко това. А ето и какво ни отговори тя.  

Може ли един адвокат да е забавен? В коя алинея го пише? 

В първата алинея от моя личен кодекс на поведение пише да не се вземам насериозно. Много е важно да умеем да се шегуваме със себе си и мисля, че в мига, в който човек си повярва прекалено, той е свършен като професионалист. 

В моята професия се сблъсквам с изключително тежки казуси и с хора с нелеки съдби, не бих могла да съм им полезна, ако съм сериозна непрекъснато и не мога да намирам смешното и забавното във всяка (почти) ситуация и най-вече в собствената си несъвършена личност.  

Мечтаеш да останеш без работа, тоест и пациенти, и медицински специалисти да бъдат доволни от системата. Ако трябва да сме сериозни, възможно ли е да се случи? 

Здравеопазването "пази" най-скъпото за всеки човек - здравето и живота му и този на близките и обичаните от него хора. Затова е трудна за работа сфера, винаги ще има недостиг на ресурси, много емоции, различни интереси. Не е възможно всички участници в тази система да бъдат еднакво щастливи и доволни по всяко време. При това положение няма как да търсим съвършенство, а и в света няма такава здравна система. Вярвам обаче, че в България здравната система може да се подобри - в момента, в който спра да го вярвам, ще трябва да сменя професията си. Изисква се смелост - за политиците, повече разбиране и доверие между лекари и пациенти, повече добри примери, назоваване на проблемите по ясен и недвусмислен начин и поставяне на интересите на пациентите над меркантилните интереси  на различни "играчи" и лобисти. 

А ако не сме толкова сериозни?

Достатъчно е всички да дойдат и да ме чуят на One Night Stand този година и ви гарантирам, че още на следващия ден здравната система ще бъде по-различна. 

Тренираш 5 пъти седмично. Това не е въпрос, а възхищение. Но все пак – как успяваш?! 

Даже 6, ако нямам прекалено много дела или не ми се налага да пътувам. Успявам, защото детето ми е голямо и се отглежда съвсем само в Италия, а на голямото куче взех по-малко, с което да се гледат взаимно. Не мога да обясня как успявам, то е все едно да питаш някой - абе, как успяваш да ядеш три пъти на ден или как успяваш да пиеш вода всеки ден - ами жизненоважно ми е, не мога без него и ми е приоритет. Мога да наваксам с работа до 11 вечерта само за да намеря място за тренировка в залата през деня. Има и още една тайна - работя за себе си, шеф съм си и мога да бягам от работа по всяко време, защото съм с връзки в офиса. 

Щеше да е жена мечта, ако не говореше толкова много“ - са написали в твоето представяне за събитието. Какво е най-важното, което има да каже една жена? 

Аз не мисля, че каквото и да каже една жена, то е маловажно. Вие чули ли сте някоя от жените, участвали в One Night Stand, да е казала нещо, което не е важно? Така че елате да ни чуете, за да се осведомите по всички най-важни и актуални въпроси.  

Какво би искала да изкрещиш/изпееш/измъркаш на микрофона, ако няма цензура, няма „какво ще кажат хората“, имаш само пълна свобода? 

Аз непрекъснато искам да крещя от балкона колко си обичам мъжа, но имам веранда, а не балкон. 

Ето кои други ще бъдат гостите в тази незабравима вечер.