Роден на 3 януари 1956 г., Мел Гибсън е шестото от общо 11 деца на Хътън и Ан Гибсън. Живее в САЩ, но се преместват в Австралия, за което баща му използва всичките си спестявания. Той в никакъв случай не искал синовете му да бъдат мобилизирани и да участват във войната във Виетнам.

Твърди се, че когато актьорът отива на кастинга за филма „Лудият Макс“, е, за да придружи свой приятел. Наскоро участвал в бой в един бар и лицето му било подпухнало. Когато го вижда, директорът на продукцията го кани да се включи в кастинга, защото търсели именно "луди глави". 

Снимка: Getty Images

Гибсън е участвал в над 50 филма. Става световноизвестен с „Лудият Макс” и „Смъртоносно оръжие". Има заснети 7 филма, на които е режисьор, като най-известните са „Смело сърце”, „Страстите Христови” и „Апокалипсис”.

Ти знаеш ли, че имаш страшни очи!?

Снимка: Getty Images

Първата му сериозна приятелка е Джули, с която излиза в продължение на 5 години. Ученическа любов, която започва на 15 и завършва на 20 години. Но жените тепърва ще се давят в хубавите му сини очи!

Със съпругата си Робин се запознава, когато все още не е толкова известен, а тя е медицинска сестра в зъболекарски кабинет. С нея има 7 деца. Когато през 2006 г. се разделят, той й оставя половината си състояние, което по това време се равнява на около 400 000 долара. 

Следващата му връзка е особено бурна - пикантна за медиите, но в никакъв случай отношения, които една жена би си пожелала, та дори заради сините му очи. С Оксана Григориева се запознават на 28-ата година от брака му с Робин. Това може би е и капката, която прелива чашата и двамата се разделят. С Оксана имат дъщеря Лусия. Бурната им връзка завършва със поредица от заплахи. Някои от тях Оксана записва на касети. Рускинята прави тайни записи на Мел, на които може да бъдат чути множество обвинения и заплахи.

В един от разговорите рускинята твърди, че той е удрял тяхното бебе. Споделя, че е биел и нея, както по време на секс, така и когато бил ядосан. На съдебните дела е показана и снимка, на която Оксана е със счупени зъби. Тя твърди, че Мел Гибсън я е ударил с юмрук в лицето при скандал в неговата къща в Малибу. Според адвоката на актьора това са опити Оксана да го изнудва. На шерифа в Лос Анджелис били предоставени доказателства, с които се опровергават много от твърденията на Оксана. В крайна сметка двамата се разделят, а Мел Гибсън плаща голяма издръжка за дъщеря си. 

Снимка: Getty Images

На 61 години Гибсън отново става баща. Половинката му е 25-годишната Розалинда Рос, която ражда момче. Бебето е родено в Лос Анджелис и се казва Ларс Джерард.

Вяра и пари

Мел Гибсън построява частна семейна църква, която носи името "Светото семейство". Заема площ от 17 дка и се охранява от служители по сигурността. Мястото е оградено от живописните планини на Санта Моника. В параклиса има 400 места. Църквата е традиционно католическа, но не е призната от Ватикана. Единствен неин спонсор е именно актьора. Всяка година той превежда милиони левове по сметката на фондация, която управлява църквата и на която той самият е директор. Преведените пари са освободени от данъци. 

Снимка: Getty Images

Вижте 6 запомнящи се цитата от Мел Гибсън:

# Всички сме болтчета от механизъм. Когато се счупим, просто ни подменят.

Имам много и различни страхове. Например, че сутрин може да ми свърши млякото за корнфлейкса или че някой може да ми откъсне топките по-късно...

Винаги подарявам на враговете си сладолед.

# Всички промени са придружени от болка. Ако не чувстваш болка, значи нищо не се променя!

Най-добрият отговор, който можеш да дадеш на глупав въпрос е... тишина.

Мечтата винаги изглежда жалка и малка върху лист хартия.

Снимка: Getty Images